ANNONS

Bild från inspelning av avtackningsprogrammet på residenset i Falun.
Foto: Länsstyrelsen

Ylva Thörn avtackades – ”Det har hänt mycket”

DALARNA. Den 22 juni sände Länsstyrelsen ett avtackningsprogram med landshövding Ylva Thörn, där hon hade bjudit in ett antal personer som besökte henne i studion tre åt gången. Det diskuteras därefter utifrån de områden som personerna företrädde.

Den sista juli löper Ylva Thörns förordnande som landshövding för Länsstyrelsen i Dalarnas län ut. Då har hon suttit som landshövding i sex år.
Det har varit en händelserik tid där hon knutit många band med länets representanter och invånare.
Detta uppmärksammade Länsstyrelsen genom att sända ett digitalt avtackningsprogram från residenset i Falun.
– I det här programmet har Ylva bjudit in en rad gäster från länet för att diskutera frågor som varit viktiga under de år som gått, och som fortsätter att vara viktiga för Dalarnas utveckling. Förhoppningsvis ger programmet oss en möjlighet att stanna upp och reflektera över den tid som varit, samtidigt som vi blickar framåt på det arbete som återstår. Det här är Ylvas sätt att i dessa coronatider lämna över facklan, säger Lotta Larson, kommunikationschef på Länsstyrelsen i Dalarna län.
Programmet sändes från länsstyrelsens webbplats och ligger efter sändningen kvar på Länsstyrelsens Youtubekanal för den som vill se det två timmar långa avtackningen.

Det består av samtal kring frågor som kompetens, utbildning och arbetsmarknad, samhällsstörningar och kriser, natur, kultur och så idrotten som ligger Ylva så varmt om hjärtat.
Lotta Larson ledde programmet och började med att höra hur landshövdingen kände inför att lämna sitt uppdrag.
– Blir kluven när man ska lämna ett uppdrag som jag älskat och älskar, säger Ylva Thörn, med allvarlig stämma innan hon fortsätter:
– Det har hänt mycket under de här åren i en rasande fart. Det har varit roligt och stimulerande. Men även lite nervöst, vad händer när man inte äger arenan längre? Jag är ju lite så att jag vill ha kontroll.

Först inbjudna till samtal med Ylva Thörn i den för dagen uppbyggda studion i residenset var Högskolans rektor Martin Norsell, Dalarna Science Parks vd Angelica Ekholm och Valbona Shala, vd och grundare av Feen. Här handlade diskussionen mycket om den förändring som Dalarna genomgått och går, med digitalisering, utbildning och hur länet tar hand om den arbetskraft som kom i och med den stora invandringen 2015.
Därefter kom de andra inbjudna gästerna in för diskussioner.

Sist men inte minst i raden av inbjudna var Ylvas make Lasse Thörn som gav sin bild av de sex åren.
– Den mångfald som de här åren gett mig går inte att beskriva, sa Lasse Thörn med glädje i rösten.
Han berättade därefter att han efter varje helg när han åkt ner till Stockholm för att jobba antecknats i sin dagbok: Vilken fantastisk helg vi haft.

Ylva fick knyta ihop sändningen med några ord om något extra från åren som landshövding, innan en strid ström av inspelade uppvaktningar sändes.
– Kungabesöken. Man ska inte förringa vad de betyder för folket i Dalarna, som när vi firade nationaldagen och åkte till Ludvika dit firandet skulle hållas. Det jag reagerade över var hur mycket folk det stod utefter vägen när vi åkte dit, med flaggor och vinkade, med stolthet över sin kung och drottning, berättar Ylva Thörn.

Inspelade avtackningtal kom från bland annat försvarsminister Peter Hultqvist, Regionstyrelse ordförande Ulf Berg (M), Skistar Sälens vd Jonas Bauer och Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

Alla som var med
I programmet, som leds av Lotta Larson, medverkar utöver Ylva själv:
Martin Norsell, rektor vid Högskolan Dalarna.
Angelica Ekholm, vd Dalarna Science Park.
Valbona Shala, vd och grundare av Feen.
Fredrik Jarl, kommunstyrelsens ordförande i Gagnef.
Christina Eriksson, kyrkoherde i Falu pastorat.
Jonas Rosén, vd Visit Dalarna.
Christer Björklund, museichef Dalarnas museum.
Karin Holdar, Länsmusikchef Musik i Dalarna.
Peter Berglund, distriktsidrottschef i Dalarna.
Lasse Thörn, gift med Ylva Thörn.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS