ANNONS

Ove Andersson och Leif Hellstenius visar den illustrativa pokalen som går till bästa rallytipparen.
Foto: John Leander

World Rally Tippning med den äran i 20 år

HEDEMORA Det började som en väl uttänkt hobby med fyra rallyintresserade personer i Hedemora. Men numera deltar omkring 35 personer från hela Sverige i den årliga Rally-VM-tippningen.

En liten pokal full med karaktär står på ett bord i en villa på Östra Järnvägsgatan i Hedemora. Den har vandrat mellan många rallyfanatiska händer genom åren.
Två av dem som innehaft titeln ”WRT-mästare” sitter intill pokalen. Det är Ove Andersson och Leif Hellstenius. Två av de fyra som var med och startade WRT, eller World Rally Tippning som det fullständiga namnet lyder. Givetvis en skämtsam passning till WRC, förkortning för World Rally Championships, det officiella namnet på rally-vm.

Ove berättar om reglerna för WRT.
– Vi är ett gäng som tippar resultat i varje VM-tävling. Tippar man rätt får man poäng efter ett visst system. Vid årets slut erhåller segraren en trerättersmiddag plus en pokal, säger Ove och gör en gest mot pokalen på bordet.
– Vi andra får betala vår egen middag, lägger Leif till för att poängtera att säsongen alltid avslutas med en middag i sällskap med andra tävlande.

Det finns med andra ord ett litet mått av prestige att stå som slutsegrare i WRT. Omkring 35 rallyintresserade individer deltar och inte bara intresserade så där i största allmänhet. Leif pekar på stadgarna där det uttryckligen, med versaler, står att man bör vara MYCKET intresserad av rally för att vara med.

Och det finns det uppenbarligen. Majoriteten av deltagarna är visserligen från Hedemora och grannkommunerna i södra Dalarna, men det finns också de som är från Gästrikland, Värmland, Östergötland, Västergötland och Skåne.
– När vi började år 2000 så var vi fyra här i Hedemora. Men så började folk höra talas om det och hörde av sig. Det spred sig och så blev vi bara fler och fler, berättar Ove.

Och att det krävs att vara MYCKET intresserad blir tydligt vid en genomgång av reglerna.
Inför varje rallytävling ska man tippa de åtta främsta. För varje förare man har med får man en poäng. Rätt placering ger två poäng till och rätt vinnare ytterligare en poäng.
Dessutom är rally-VM uppdelade i A- och B-förare och lyckas man tippa in en B-förare bland de åtta bästa så multiplicerar man poängen med tre.

Detta kan förstås skapa ett visst drama i slutet av en jämn WRT-säsong, vilket också inträffade nu senast berättar Leif.
– Sista tävlingen som var nu 2020. Då ledde Per-Arne Ljung stort med nio poäng. Men så fick Mats Karlsson från Stora Skedvi in många högpoängare och vann.

Den meste vinnaren, med fem titlar, är dock en annan sakkunnig person.
– Håkan Gunnarsson från Älvnäs i Hedemora har vunnit flest gånger. Det är han som driver kiosken Frendo i Säter. Han är gammal rallyförare också.

Vilket också Ove, Leif och ett antal av alla MYCKET intresserade deltagare är. Mot den bakgrunden ser World Rally Tippning ut att gå mot en ny säsong med stor livskraft.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS