ANNONS

Marita Gunnarsson visar utrymmena där Café Wahlman bygger sitt egna bageri.
Foto: John Leander

Wahlmans Café bygger eget bageri

HEDEMORA Wahlmans Café ha vuxit så det knakar sedan starten för fem år sedan. Nu görs ett större utrymme i huset om till ett bageri, för att kunna baka mer för försäljning över disk.

Café Wahlman öppnade för fem år sedan och har blivit något av ett landmärke i Hedemora med sin interiör i gammal stil. Men gammal stil i det här fallet innebär också trånga lokaler. Särskilt för dem som arbetar med att baka och bereda allt som serveras på kaféet.
– Det är svårt att hinna producera idag. Det finns inte plats. Vi har en liten ugn med sex formar, så i stället för att göra till exempel 20 toscakakor åt gången går det bara att göra sex, säger Maritha Gunnarsson som driver Café Wahlman.

Hon beskriver en något slitsam vardag med ett ”maxat kök” som gör att det blir mycket lyfta, bära och springa upp och ner i trappor för personalen. Plus att det är svårt att hinna producera för att ta beställningar för hämtning över disk. Vilket fram till nu har inneburit en förlust av potentiella intäkter.
– Det har funnits en efterfrågan som vi inte kunnat möta upp, säger Maritha Gunnarsson.

Men snart kommer det att bli annorlunda. I ett rymligt hörn av fastigheten byggs nu ett helt bageri med flera stora ugnar, varav en stenugn.
– Det blir en jättestor stenugn där vi bakar surdegsbröd och en ugn för tårtanslag. Vi har ju inte riktigt haft plats för att jobba, men nu blir det en plats för varje produktionsdel.
Dessutom kommer det finnas ett nytt kylrum, frysrum och ett diskrum i den här delen av huset. Framöver ska det därmed kunna produceras mer och på kortare tid. Någonting som kommer att skapa nya möjligheter enligt Maritha Gunnarsson.

Kort sagt blir det ett helt annat läge för Café Wahlman än när hon i våras tvingades permittera alla i personalen utom en, till följd av coronapandemin.
– Det kommer ju ofta folk utifrån hit och fjällturister som passerar. Att få dem att köpa hem också skulle göra att vi inte blir lika beroende av kaféet. Det blir ett helt nytt område och ger flera arbetstillfällen och ökad trygghet för personalen.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS