ANNONS

Den kommunala vuxenutbildningen växer. Studie- ochyrkesvägledare Stina Lindblad, enhetschef Ronny Björn på besök på måleriutbildningen där läraren Karin Jansson och eleven Amanda Granlund berättade om verksamheten.
Foto: Veronica Rigtorp

Vuxenutbildning som har växt senaste åren

BORLÄNGE. Enhetschef Ronny Björn samt studie- och yrkesvägledare Stina Lindblad från Borlänge kommuns vägledningscentrum berättar om utbildningsmöjligheter inom vuxenutbildningen. En utbildning som växt de senaste tio åren.

– Vi vill uppmärksamma Borlängeborna på att utbildningen finns. Det kan vara så att man behöver en gymnasieexamen, för det krävs på arbetsmarknaden idag någon form av examen. Det kan vara teoretiska men även en praktisk utbildning. Det är det minsta grunden att stå på idag, förklarar Ronny och Stina.
Man kan också ta en del av en utbildning, alternativt att man bara väljer en yrkesutbildning.
Till exempel 40-80 veckor, som en del av gymnasiet.
De utbildningar som är vanligast att det söks till är inom vård- och omsorgsutbildning, där eleverna läster till undersköterska och vårdbiträde, vilket motsvarar 1 500 gymnasiepoäng.
– Vi försöker bredda oss och ha utbildningar i bristyrken. Kock har blev ett bristyrke efter pandemin, säger Ronny Björn.
– De flesta vi utbildar i är inom bristyrken.

Enhetschef Ronny Björn berättar om utbildningsmöjligheter inom vuxenutbildningen.

Till exempel är det färre som söker yrkesprogram på gymnasiet, men de söker det på vuxenutbildningen. Eller inom vård, dit många söker. Då görs ett urval och alla kanske inte kommer in, speciellt inom vård och barnskötare.
– Då blir det de som mest behöver detta som kommer in på utbildningen. Vi följer Skolverkets regler, förklarar Ronny Björn.
– Underhållsmekaniker har vi svårt att locka elever till. Vi skulle vilja ha in fler på CNC och svets, berättar Ronny Björn.
– Vi har också comboutbildningarna, där de läser ett program plus svenska. Till exempel har vi det på utbildningen till snickare. Man ska då ha SFI D eller grundläggande svenska och ganska ofta även grundläggande matematik, fyller Ronny Björn på med.
– Utbildningar inom turistbranschen har vi förhoppning om att skapa framöver, då kanske de även behöver engelska för vi vill ju att de ska få jobb, säger Ronny och avslöjar att man tittar på att skapa en sådan utbildning i ett samarbete med näringslivs enheten.
Stina Lindblad är en av fem studievägledare, hon träffar borlängeborna och har vägledning.

Studie -och yrkesvägledare Stina Lindblad från Borlänge kommuns vägledningscentrum berättar om utbildningsmöjligheter inom vuxenutbildningen. En utbildning som växt de senaste tio åren.

En del i det arbetet är att möta folket på Kvarnsvedens pappersbruk som nu står utan arbete.
– Jag och en kollega var nyligen på Kvarnsvedens Pappersbruk, KP, och träffade personalen.
Hon berättar att två personer hade jobbat hela sitt liv på KP, men som nu funderar på att utbilda sig till anläggningsförare.
Som vägledare möter hon i sitt dagliga arbete även de som är helt vilsen, men känner att de vill göra något.
– Vi kallar det yrkesvilsen, man vill något men vet inte vad, berättar Stina Lindblad.
– Man behöver inte komma med färdigt koncept, förklarar hon.
För den som vill studera och tänker söka är nästa stora ansökningsperiod inför start i januari, ansökan görs då ungefär en månad innan start. Därefter är det augusti, som är den största starten och ansökningsperioden och dit de allra flesta söker.

Det är många som söker till chaufförsutbildning i Falun, det görs då med interkommunalersättning från Borlänge.
Stina Lindblad och Ronny Björn möter många med dåliga erfarenheter från grundskolan och vill uppmärksamma intresserade på att det är helt annorlunda att studera på vuxenutbildningen.
– Studieformerna är väldigt flexibla i vuxenskolan, där man kan studera i klass på distans med handledning eller bara på distans, berättar Ronny Björn.
De är också ute i bostadsområden och marknadsför sig.
– Vi försöker nå ut till de grupper som inte kommer självmant till oss.
– Det är nog vår största utmaning att nå de grupperna, säger Stina Lindblad.
Kontakt tar man genom kommunens servicecenter, eller via hemsidan där formulär.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS