ANNONS

Dalateaterns samarbete med studieförbunden har varit lyckat och nu är man inne på säsong tre, denna gång med föreställningen Dålig stämning. Från vänster Eva Långberg, Inge Kreander, Gunilla Gartzy, Mats Höjer och Rose-Marie Svanborg.
Foto: Veronica Rigtorp

Vuxenmobbning ett angeläget problem

DALARNA. Dålig stämning på jobbet? Nu ordnar Dalateatern tillsammans med flera av länets studieförbund cirkelverksamhet kring ämnet mobbning.

Dalateatern är inne på sin tredje säsong med uppsättningar som förutom själva föreställningen gör cirkelverksamhet runt det aktuella ämnet.
– Idén om ett samarbete kom från en medarbetare på teatern som tidigare varit engagerad i studieförbundsverksamhet, berättar Mats Höjer, turnéledare och producent.

Tidigare uppsättningar med cirkelverksamhet har varit Försvinnandet som handlade om Alzheimers sjukdom. Ett familjedrama om vad som händer när Alzheimers sjukdom drabbar en nära anhörig, och tillvaron inte längre är som den en gång var. Den andra uppsättningen var Livet kom så plötsligt som tog upp Aspergers syndom. En föreställning med rapp komik och djupaste allvar om hur det är att leva med en Aspergers syndrom.
Nu ger man Dålig stämning av Martin Lindberg, som bygger på intervjuer med människor i Dalarna och deras upplevelser av vuxenmobbning.

Från programbladet:
“När chefen hittar något Erik gjort fel säger hon det högt så att alla hör… Kollegorna tystnar när Stina kommer in i lunchrummet… När Linda ska berätta något för sina kollegor lyssnar de inte. Och chefen säger att lite måste man väl ändå tåla. Det var säkert bara på skämt.”

Statistiken talar sitt tydliga språk. 700 000 svenskar går varje kväll till sängs med ont i magen, ångest och sömnsvårigheter inför morgondagen. Orsaken kallas vuxenmobbning.

Föreställningen Dålig stämning bygger på intervjuer med människor i Dalarna och deras upplevelser av vuxenmobbning.
– Vi kommer att turnera med föreställningen på 13-14 ställen, och ha cirklar på åtta ställen, säger Mats Höjer.

Upplägget med studiecirklarna genomförs lika på alla ställen. Vid första träffen läser man pjäsen, vid andra träffen blir det föreläsning och samtal, vid tredje träffen ser man gemensamt pjäsen och vid den tredje träffen blir det reflektioner och utvärderingar.
Cirkelträffarnas innehåll anpassas utifrån deltagarna, menar Gunilla Gartzy från ABF Borlänge-Nedansiljan och Eva Långberg från ABF Dala Finnmark.

Teatern Dålig stämning är ingen kassako för teatern, avslöjar Mats Höjer. Inte för studieförbunden heller får man anta, då cirklarna är gratis.

Publicerad i Annonsbladet vecka 05 2018

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS