ANNONS

Mountainbike plus orientering blir mountainbikeorientering. I juli 2022 kommer VM i denna sport att avgöras i Säters och Falu kommun. Obs: Bilden är ett montage.
Foto: Arkiv och Mathias Karlsson/Svenska Orienteringsförbundet

VM i mountainbikeorientering avgörs i Falun och Säter

FALUN/SÄTER 2022 avgörs VM i mountainbikeorientering i Falun och Säter. “Vi har riktigt bra arenor för mountainbikeorientering”, säger Per Sandberg från Säterbygdens OK, till Skogssport.

Under fjolåret fick svenska klubbar en fråga från Svenska Orienteringsförbundet om det fanns intresse att arrangera VM i mountainbikeorientering. Två av klubbarna som varade var OK Kåre, från Falun, och Säterbygdens OK, från Säter.
I januari beslöt Internationella Orienteringsförbundet att Falun och Säter får arrangera världsmästerskapet, som avgörs i juli 2022.

– Vår tanke är att tidsmässigt lägga tävlingarna några dagar innan O-Ringen Smålandskusten. Detta med förhoppningen om att många av våra internationella åkare ska välja att köra både VM och O-Ringen, säger Steven Hale i OK Kåre till Skogssport.

Det kommer att tävlas i fem olika distanser under världsmästerskapet. Två av distanserna är tänkta att köras i Gustafs och de resterande tre på Lugnet i Falun.
– Vi håller just nu på att diskutera vilka distanser som ska arrangeras på vilket ställe. Helt klart är att vi har riktigt bra arenor för mountainbikeorientering. Det kommer att vara både stigrikt och kuperat och kommer att finnas väldigt bra möjligheter att lägga banor som kommer att innehålla väldigt många vägvalsalternativ vilket kommer att göra det väldigt utslagsgivande, säger Per Sandberg, från Säterbygdens OK, till Skogssport.

Han betonar att klubben, trots sin lilla storlek, känner en trygghet då klubben tidigare arrangerat flera stora tävlingar.
Det gör att vi känner oss trygga även i den här utmaningen. Det är klart att det är en utmaning för oss i Säterbygden som en liten klubb att ta på oss ett så stort arrangemang. Men det är viktigt att påpeka att vi kommer att samarbeta med andra dalaklubbar när det gäller bemanningen för funktionärer på ”våra tävlingsdagar”. Och vi kommer givetvis att arbeta tätt med OK Kåre genom hela den här processen, säger Per Sandberg till Skogssport.

Parallellt med VM kommer även junior-VM att arrangeras. Arrangörerna har en ambition om att det dessutom ska hållas publiktävlingar under samtliga tävlingsdagar.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 14, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS