Under hösten besökte Vera Pariskova från Tjeckien Falun och Gustafs. Hon är eventrådgivare åt Internationella Orienteringsförbundet, IOF, och under besöket tittade hon på förberedelserna som har gjorts. Från vänster: Oskar Sandberg kartritare och banläggare (tidigare juniorvärldsmästare i MTBO), IOFs rådgivare Vera Pariskova och tävlingsledare Per Sandberg, Säterbygdens OK, vid arenan i Mora by, Gustafs.
Foto: Jannike Wåhlberg

VM-förberedelserna i full gång på Lugnet och i Gustafs: “Har kommit långt”

GUSTAFS/FALUN För första gången ska ett VM i mountainbikeorientering hållas i Sverige, närmare bestämt i Falun och Gustafs. Arrangörsklubbarna OK Kåre och Säterbygdens OK delar på tävlingarna som pågår under en vecka i juli och där publiken får chansen att köra tävlingsbanorna. “Detta är en ganska ny sport i Sverige, men den är på uppgång”, säger tävlingssamordnaren Jannike Wåhlberg, från Falun.

Lugnet i Falun blir centrum för världsmästerskapet och håller tävlingarna i långdistans, sprint- och masstart. Idrottsplatsen i Mora by i Gustafs, Säters kommun, blir arenan för tävlingarna i medeldistans och stafett som inleder mästerskapet.
– Vi har kommit långt med förberedelserna. Banorna är i princip bestämda men det kan bli mindre justeringar, berättar Jannike Wåhlberg som är samordnare över tävlingsledarna och även ledamot i Svenska Orienteringsförbundet.

Datum för världsmästerskapet är 15-20 juli och det blir tävlingar för både juniorer och seniorer.
– Totalt blir det fem olika distanser, två i Gustafs och tre på Falun. Då det är fyra tävlingsklasser, damer och herrar uppdelat på seniorer och juniorer, så blir det fem tävlingsdagar med fyra olika banor, berättar Jannike Wåhlberg.

Skiljer sig terrängen mellan de olika tävlingsplatserna?
– Ja, det är olika terräng. I Gustafs är stigarna sandigare och det är mycket öppen skog som gör att man ser rätt långt. I Falun är vi begåvade med mycket sten och här är stigarna mer steniga med mer rötter. Det blir svårt att samtidigt titta på marken samtidigt som man ska titta på kartan och hålla farten. Det finns många stigar i terrängen vid Lugnet och det är lätt att köra fel, säger Jannike Wåhlberg.

Under hösten besökte Vera Pariskova från Tjeckien Falun och Gustafs. Hon är eventrådgivare åt Internationella Orienteringsförbundet, IOF, och under besöket tittade hon på förberedelserna som har gjorts. Från vänster: Vera Pariskova, kartritare och tekniskt ansvarig Steven Hale och banläggare Christer Morell, OK Kåre i Lugnetterrängen. Foto: Jannike Wåhlberg

I mountainbikeorientering måste man hålla sig på stigarna.
– Det är det inte tillåtet att cykla utanför stigarna och vägarna. Vi får en bra variation i tävlingarna med de här två tävlingsplatserna. Deltagarna får inte träna på banorna på förhand. Däremot får de träna på två platser som har liknande terräng som i själva tävlingarna. Detta sker vid sjön Havtrollet i Borlänge samt vid Stångtjärn i Falun, berättar Jannike Wåhlberg.

Under hösten besökte Vera Pariskova från Tjeckien Falun och Gustafs. Hon är eventrådgivare åt Internationella Orienteringsförbundet, IOF, och under besöket tittade hon på förberedelserna som har gjorts.
– Vi är väldigt glada och stolta över att Svenska Orienteringsförbundet fick frågan om att arrangera mästerskapet och att de sedan frågade oss om vi ville vara med och arrangera det här i Falun och Säters kommun, säger Jannike Wåhlberg.

“Vi är väldigt glada och stolta över att Svenska Orienteringsförbundet fick frågan om att arrangera mästerskapet och att de sedan frågade oss om vi ville vara med och arrangera det här i Falun och Säters kommun”, säger Jannike Wåhlberg, samordnare över tävlingsledarna till världsmästerskapet. Foto: Privat

Vid sitt besök i Dalarna ställde Vera Pariskova frågor om läget för banläggningen och kartritningen och hon ville även provcykla delar av de kommande tävlingsområdena. Kartritarna Oskar Sandberg, i Gustafs, och Steven Hale, i Falun, visade strategiska partier av tävlingsområdena tillsammans med Per Sandberg, tävlingsledare från Säterbygdens OK, och Christer Morell, som är en av banläggarna i OK Kåre.

Tävlingarna kommer att köras på förmiddagarna och under eftermiddagarna får publiken möjlighet att prova på att cykla tävlingsbanorna.
– Detta görs även inom “vanlig” orientering. Det är lite av orienteringssportens grej. Så först blir det tävlingar och blomsterceremoni på förmiddagen och sedan får publiken prova på. Vi hoppas att detta ska göra att det ska bli skapligt med publik, säger Jannike Wåhlberg.

Per Sandberg från Säterbygdens OK är tävlingsledare för tävlingarna som sker i Mora by.
– Vi vill vara försiktiga med att berätta var tävlingsbanorna kommer att gå, men det är ingen hemlighet att själva arenan för detta blir vid Morbyvallen. Start och mål är dock hemligt och deltagarna kommer att få sitta i “karantän” innan de körs till den okända startplatsen. Detta görs inom orienteringssporten och det gäller att hålla banorna så hemliga som möjligt, säger han.

Hur ligger ni till?
– Jag är helt trygg med arbetet som vi har gjort med banläggningen och kartritningen. Det är nyckeln i hela arrangemanget och vi har duktigt folk som jobbar med detta. Samtidigt blir man ju aldrig helt färdig med banläggning och kartritning, man kan hålla på hur mycket som helst. Kontrollanter har varit här och haft lite synpunkter på banorna, det är jättebra med lite feedback, säger Per Sandberg.

Mountainbikeorientering är en rätt ny sport i Sverige. Under tävlingarna måste man hålla sig till stigarna som finns. Under VM:et i Falun och Mora by kör tävlingarna på förmiddagarna och under eftermiddagarna får sedan publiken chansen att köra samma banor. Foto: Dreamstime

Förutom arrangörsklubbarna OK Kåre och Säterbygdens OK så kommer Kvarnsvedens GoIF OK kommer att bidra med funktionärer.
– De från Kvarnsveden kommer främst att bemanna start och karantän, både på VM och publiktävlingarna. Vi får nog 20-25 funktionärer från Kvarnsvedens Goif. För vår del så har vi nog 35-40 personer som blir engagerade i detta, säger Per Sandberg.

De arrangerande klubbarna räknar med att det blir omkring 300 tävlande i VM och junior-VM och hoppas även på att det blir fler än så som deltar från publiken.
– Det här är en ganska ny sport i Sverige, men den är på uppgång här. Mountainbikesporten är störst i Mellaneuropa, i länder som Tjeckien, Frankrike, Danmark, Finland och Ryssland, säger Jannike Wåhlberg.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 50, 2021.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1295,269703" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS