ANNONS

Samuel Nissinen-Eriksson, 17, Jussi Nissinen, 60, och Tim Nissinen-Eriksson, 14, gillar att döma innebandy. Samuel är nu inne på sin fjärde säsong som domare, Tim gör sin andra medan pappa Jussi är en verklig veteran som nu gör sin 25:e säsong.
Foto: Kenneth Johansson

Visselpipan går i arv hos familjen Nissinen

AVESTA. Hemma hos familjen Nissinen diskuteras det mycket innebandy mellan pappa Jussi och sönerna Samuel och Tim. De har fastnat för sporten och främst då att agera rättskipare

Jussi Nissinen var med i starten av Krylbo AIS, när innebandyn tog fart i Avesta i början av 90-talet. Men spelarkarriären blev långtifrån lika lång som hans tid som domare.
– Detta är min 25:e säsong som domare. I början både dömde och spelade jag men 1994 slutade jag spela. Det var så dåligt med domare då och jag ville testa det. Sen har det bara rullat på, det är roligt, säger Jussi.

Och sönerna Samuel och Tim Nissinen-Eriksson har gått i sin pappas fotspår.
– Jag var med farsan när jag var liten, sen jag var sex år, när han var och dömde. Det var mitt helgnöje att hänga med på matcherna, säger Samuel och Tim fyller i.
– Ja, så var det ju för mig också. Och vi tog alltid med oss en boll hem efter matcherna, det blev en tradition, avslöjar Tim.

Samuel, 17 år, spelade förut men på grund av ett hjärtfel blev han tyvärr tvungen att sluta och är idag endast domare. Dock är han ändå så pass frisk att han kan hålla igång med fotboll där han är målvakt i Avesta AIK.
Tim, 14 år, spelar i KAIS 03/04 och även han spelar fotboll i AAIK.

60-årige Jussi är en veteran som blivit ett välkänt ansikte bland innebandyspelarna i Dalarna. Men nu har Jussi trappat ned något på antalet matcher.
– Den här säsongen har det blivit mindre, ifjol var det uppe i hundra matcher plus några cuper. Oftast blir det femtio till åttio matcher men det blev för mycket förra året.

Innebandyn har ett tvådomarsystem och de har dömt några matcher tillsammans även om de normalt dömer på lite olika nivåer.
– Det blir mycket diskussioner hemma, vi pratar mycket om hur man agerar i vissa situationer, säger Samuel.
– Det är bra att ta tips och råd av pappa, säger Tim.

Det skrivs och talas en del om att klimatet som domare, oavsett sport, kan vara hårt men några större problem har inte Jussi, Samuel eller Tim upplevt även om det gäller att vara förberedd på att få kritik ibland.
– Jo, men spelarna får prata mer än förut men vad man säger är en annan sak. Men det gäller att stå upp. Och man känner själv när man gjort en dålig match, säger Jussi.
– Det kan vara någon gång när man sätter sig i bilen efter matchen och man funderar på varför dömer jag egentligen. Men dagen efter har det gått över, säger Samuel.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 51 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS