ANNONS

Johan Berglund ser till att kyldiskarna fylls på i butiken och han lagar all mat från grunden.
Foto: Rose-Marie Eriksson

“Vissa veckor säljer vi runt 800 matlådor”

KRYLBO Trött på att laga mat? Många svarar nog ja på frågan, men det gör inte Johan Berglund på Mattsjonsgården i Krylbo. Han gick en restaurangutbildning i slutet av 1970-talet och sen dess har han jobbat med mat i olika former. De senaste åren är det framförallt catering och hemlagade matlådor som han erbjuder.

– Det här är en liten minifabrik med mat och jag gör i princip allt i matväg, från oxfilé till pölsa. Det är kul och jag tycker om jobbet, säger köksmästare Berglund.

Ute i butiken fylls kyldiskarna på med charkvaror och hemlagad mat. Den här dagen har Johan Berglund kokat 150 kilo pölsa och cirka 80 liter ärtsoppa och traditionell husmanskost uppskattas av kunderna.
– Ja, bland annat pölsa och kålpudding är populärt, men det är även fisk, kött, vegetariskt och vi lagar all mat från grunden. Varje vecka har vi cirka åtta olika rätter och vi varierar utbudet, säger han.
Johan Berglund och hustrun bor på gården med anor från 1600- och 1700-talet.
– Pappa köpte gården i början på 1980-talet och det stora huset är från mitten av 1700-talet och det mindre är från 1600-talet. En gång skulle det brännas ner och nu är det K-märkt.
Strax intill gården har Johan Berglund sin arbetsplats och nuvarande verksamhet körde han igång för tolv år sedan.
– Vi hade potatisodling tidigare och då hade vi ett skaleri i de här lokalerna. Men 2008 blev skörden förstörd och då sadlade vi om, säger Johan och fortsätter:
– Tanken var att ha chark och sälja kött och det gjorde vi i två-tre år. Vi styckade kött från nöt, fläsk och lamm och sålde över disk men sedan gick vi över mer och mer till mat.

Hur har pandemin påverkat er?
– Vi hade stängt fem månader förra året på grund av coronan och öppnade igen den 1 september. Normalt brukar vi ha catering under helgerna men det har minskat, däremot har övrig verksamhet gått väldigt bra. Vissa veckor säljer vi runt 800 matlådor.
Förutom många stamkunder är det många privatpersoner som stannar och handlar när de är på semesterresa, eller på väg till jobbet.
– Många kommer och handlar på måndagen och nu börjar en del äldre att besöka oss igen. Det är förmodligen för att vaccineringen kommit igång.
Han säger vidare att vissa åker hit enbart för att handla och under storhelger är det besökstoppar.
– Det är jättekul när det dyker upp nya kunder. En stor mathelg är julen och det är många som handlar all julmat här. Då är det åtgång på råvaror och det kan gå åt tre ton julskinka.
Johan Berglund har hjälp av tre personal och även hustrun får rycka in mellan varven.

Har du några framtidsplaner?
– I sommar kommer vi att ha kafé- och restaurangverksamhet, och jag har även investerat i en rök, säger han och fortsätter:
– Det här är så kul och jag skulle kunna jobba hur mycket som helst. Jag har inga planer på att sluta men den dagen jag gör det upphör verksamheten.
Johan Berglund är 59 år och med tanke på hans uppenbara glädje till matlagning kommer verksamheten att rulla på lång tid framöver.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS