ANNONS

“Vi kan inte bestämma vilka däck folk ska ha, men vi kan delge lite av vår kunskap och information. Visst, det går att köra framåt med i stort sett vilka däck som helst, men man ska kunna stanna också”, framhåller Magnus Östlund, platschef på Falu Däckservice.
Foto: Sonny Jonasson

Vintervibb ökar volymen på vulken

DALARNA Kung Bores sporadiska närvaro markerar en veritabel volymökning för länets vulkar. – Vi byter däck på cirka 100 bilar per dag, berättar Magnus Östlund på Falu Däckservice.

När almanackan ramlat in i november är det många som valt att förse gamla Bettan eller nya Nettan med vintersulor. Snön har meddelat sin sporadiska närvaro, och att den så åtminstone bitvis tänker fortsätta göra till dess att våren väljer att definiera sig själv om sisådär 5-6 månader.
– Ja, nu är det fullt upp i verkstaden, berättar Magnus Östlund, platschef på Falu Däckservice.
– I vanliga fall är vi 6-7 som jobbar, men för tillfället är det dubbelt så många i personalstyrkan för att hinna med det höga kundtrycket. Vi byter däck på cirka 100 bilar per dag.

De varianter av däck som är tillåtna vintertid är av dubb- alternativt dubbfri karaktär.
– Hur fördelningen ser ut beror helt på i landet man befinner sig, förklarar Magnus Östlund.
– I exempelvis centrala Stockholm är det ett annat läge på miljöfronten och du får inte köra med dubbdäck på vissa gator. Men i vår del av landet är det dubbdäck som gäller i 97-98 % av fallen.

Är det vanligt förekommande att folk kör runt med vad som skulle anses vara för dåliga däck?

– Ja, generellt sett är det så, även om jag tycker att det häromkring råder ganska bra standard på kvalitetstänket, uppger Magnus Östlund.
– Sedan finns det alltid de som väljer det billigaste alternativet. Men om man ändå ska köpa en bil för 300 000-400 000 kronor, så kan man ju tycka att det är lite onödigt att spara 3 000 på däcken.
Ytterst handlar det om säkerhet. Och liv.
– Vi kan inte bestämma vilka däck folk ska ha, men vi kan delge lite av vår kunskap och information. Visst, det går att köra framåt med i stort sett vilka däck som helst, men man ska kunna stanna också.

Fakta:
Lagen deklarerar att du ska ha vinterdäck mellan den 1 december och 31 mars, om vinterväglag råder. Dubbdäck är dock tillåtna mellan 1 oktober och 15 april om väder och väglag så kräver.
Om det är eller befaras bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.
Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.
(Källa: Transportstyrelsen).

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 45 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS