ANNONS

Ett gäng vinterbadare har under vintern lärt känna varandra i Säter. Varje lördag träffades de för ett dopp i Ljustern. Obs: Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Dreamstime

Vinterbadare har hittat varandra i Säter

SÄTER Ett gäng vinterbadare har under vintern lärt känna varandra i Säter. På lördagar har de träffats de för ett dopp i Ljustern. – Det är en fantastisk upplevelse, säger Ulrica Jansson.

Efter att ha badat flera gånger i veckan under sommaren så blev Säterbon Ulrica Jansson inte avskräckt från att ta ett dopp även när hösten kom med sjunkande temperaturer, både på land och i vattnet. Hon fortsatte att bada och har inspirerat fler till att prova att vinterbada i Säter.
– Jag har alltid gillat vatten och mått bra av att bada. Det ligger ju lite i tiden med vinterbad och vintersimning, säger hon.

Efter att ha pratat med många vänner och bekanta om sin nya vana startade Ulrica Facebookgruppen “Vinterbadare i Säter”. Under vintern har de varit ett gäng som träffats på lördagsförmiddagar vid sjön Ljustern.
– Kommunen har varit generös och satt ut en badstege vid den brygga som finns nedanför vårdcentralen vid Ljustern. Den stegen underlättar badet, man slipper gå ut i det kalla vattnet, säger Ulrica Jansson.

Vad är tjusningen med vinterbad?
– Det är en fantastisk upplevelse. Man stärks i hela kroppen. Det är en känsla som håller i sig hela dagen. Det är även smärtreducerande för stunden och även stressreducerande, vilket passar mig bra. Det blir som en mindfulnesseffekt. Och varje person får sin egen unika upplevelse av badet, säger Ulrica Jansson som är glad över den gemenskap som badandet har gett.

– Vi är nästan 100 medlemmar i Facebookgruppen och vill gärna bli ännu fler. Vi vill gärna att fler hakar på det här, både män och kvinnor. Det blir en väldigt social grej att träffas och bada så här, säger Ulrica Jansson.

En av de som hakat på är Helena Andersson.
– Jag läste på Facebook att Ulrica hade skrivit om vinterbadet och det såg kul ut. Det är väldigt skönt med vinterbad, tro det eller ej. Det är bra för kroppen med vinterbad och det blir en väldigt skön känsla när man har kommit upp och får på sig morgonrocken, tycker Helena Andersson.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 15, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS