ANNONS

Stena Renewable och Dala Vind bygger vindparken Riskebo norr om Långshyttan i Hedemora kommun. Parken kommer att bestå sju vindkraftverk.
Foto: Pär Sönnert

Vindpark byggs i Hedemora kommun

HEDEMORA z Stena Renewable och Dala Vind bygger vindparken Riskebo norr om Långshyttan i Hedemora kommun. Parken består sju vindkraftverk och kommer att börja byggas under våren.

Området i fråga ligger ungefär en mil norr om Långshyttan, söder om E16 mellan Falun och Hofors. Vindparken Riskebo kommer att bestå av sju vindkraftverk och den sammanlagda investeringen uppgår till 450 miljoner kronor. De sju vindkraftverken beräknas producera cirka 130 GWh (miljoner kilowattimmar) el årligen. Parken byggs gemensamt av Stena Renewable och Dala Vind.
– De goda vindarna i området, tillsammans med högeffektiva vindkraftverk, gör att vindparken kommer att producera väldigt mycket förnybar el och ge stor klimatnytta i minst trettio år, säger Peter Zachrisson, vd för Stena Renewable, i ett pressmeddelande.

Dala Vind har utvecklat vindparken och 2018 gick Stena Renewable in som partner. Vestas kommer att leverera vindkraftverken, Kanonaden ansvarar för vägar, fundament och internt elnät medan Hedemora Elnät står för den yttre nätanslutning. Sveaskog är fastighetsägare för marken där vindparken byggs.
– Dala Vinds lokala närvaro och kunskap är ovärderlig när vi nu ska förverkliga projektet, och med de aktuella leverantörerna kommer det bli mycket hög kvalitet i hela byggprocessen, säger Peter Zachrisson.

Stena Renewable kommer att äga fem av vindkraftverken medan de återstående två ägs av Dala Vind gemensamt med Borlänge Energi, Falu Energi och Dala Energi. Byggnationen av vindparken Riskebo ska påbörjas under våren 2020 och anläggningen väntas börja leverera el i slutet av 2021.
– Det är mycket positivt att vi kan genomföra projektet tillsammans med en så stark och långsiktig aktör som Stena Renewable, säger Niklas Lundaahl, vd för Dala Vind, i pressmeddelandet.
När vindparken väl är i gång så kommer Stena Renewable och Dala Vind årligen att dela ut en vindbonus till det lokala föreningslivet.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 9, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS