ANNONS

Vilma Flood Hases (i mitten) har fått Avesta kommuns kulturstipendium. Här flankeras hon av Pontus Lundin och Elinne Leandersson efter sin seger i Sveriges Radios musiktävling P4 Nästas dalafinal i juni 2019.
Foto: Lena Gorseth

Vilma Flood Hases fick kulturstipendiet

AVESTA Artisten Vilma Flood Hases har tilldelats Avesta kommuns kulturstipendium. “Jättekul. Avesta har betytt mycket för mig. Jag är väldigt tacksam”, säger hon.

I fjol vann 27-åriga Vilma Flood Hases dalafinalen i musiktävlingen “P4 Nästa” med sin låt “Hands of Fate”. Nu har hon tilldelats Avesta kommuns kulturstipendium.

– Jag fick ett samtal i förra veckan. Jag såg att det var ett 0226-nummer men kände inte igen numret i övrigt. Så jag visste att det var någon hemifrån som ringde, säger Vilma, som har bott i Stockholm de senaste åren men fortfarande är skriven i Avesta.

Det är dock oklart när hon kan ta emot priset.
– Det brukar delas ut på Karlfeldtsdagen, men den är inställd i år så kvinnan som ringde visste inte riktigt hur vi ska lösa det. Men jag ska tillbringa mycket tid i Avesta i sommar så hon skulle återkomma med ett förslag, säger Vilma Flood Hases.

Hon är uppvuxen i Prästjorden i Avesta och har tidigare bland annat varit ledare på Popkollo i Avesta. 2016 släppte hon skivan “Before Sunrise”. I fjol kom skivan “Moodswinger” där P4 Nästa-låten “Hands of Fate” fanns med.

– Jag fick fina recensioner för skivan och vi turnerade i höstas. Scenerna blev större och större och vi sålde bland annat slut på jazz- och soulklubben Fasching i Stockholm i början av 2020. Men sedan dog det ut, säger Vilma Flood Hases som syftar på coronapandemin som slagit hårt mot musikerna under våren och försommaren.

– Vi hade tagit stora kliv med bandet, så det var synd att vi inte kunde fortsätta. Förhoppningsvis kan vi ta vid där vi slutade senare i höst, säger hon.

I stället har hon provat på att streama konserter och hon har även blivit inbokad på trädgårdsspelningar.
– Jag är bland annat bokad till en spelning i en trädgård i Linköping. Jag kan inte leva på musiken, utan jobbar även på ett bokförlag, så det har blivit min räddning nu när jag inte kan spela för en fysisk publik, säger Vilma Flood Hases.

Kan Avestaborna se dig live på hemmaplan i sommar?
– Nej, inte vad jag vet ännu. Det skulle vara om någon bokade in mig till sin trädgård. Men till hösten hoppas jag att man kan hålla konserter som vanligt igen och då vill jag gärna spela i Avesta. I sommar ska jag installera en studio i vår sommarstuga och spela in musik där, säger Vilma Flood Hases.

Vad säger du om motiveringen till stipendiet?
– Det var väldigt fina ord. Avesta har betytt så mycket för mig och har gjort mycket för mig. Jag har fått göra många saker i Avesta och lärt mig mycket och det är jag väldigt tacksam över, säger Vilma Flood Hases.

Delar av kultur- och fritidsförvaltningens motivering:
“Vilma Flood är en ung artist som fick ett stort nationellt genombrott 2019 med sin skiva Moodswinger. Hon är hembygden trogen och har under sitt musikerliv varit mycket aktiv för det lokala kulturlivet i Avesta. Detta blev särskilt tydligt då hon genomförde två bejublade konserter under hundraårsjubileet 2019”.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 26, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS