VillaZero.
Foto: Illustration: Fiskarhedenvillan

Villa Zero byggs för en hållbar framtid

BORLÄNGE. Just nu pågår bygget av Villa Zero, ett utvecklingsprojekt som Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter och Structor Byggteknik Dalarna driver tillsammans med stöd ifrån Region Dalarna. Syftet med projektet är att bygga ett koldioxidneutralt småhus i Borlänge.

”Det har inte undgått någon att vi står inför omfattande utmaningar kring hållbarhet. Hela världen har samlats kring Agenda2030 och det är hög tid att vi alla rannsakar oss både som människor och företag och på allvar förändrar oss mot mer hållbara arbetssätt. Det gäller såväl genom att minska utsläppen men även för mjuka frågor som att säkerställa ett hållbart företagsklimat och uppnå jämställdhet för alla. Att ha kunskap och produkter som är hållbara är inte bara en nödvändighet för den planet vi bor på utan också är en förutsättning för att vara konkurrenskraftiga i framtiden”, skriver Fiskarhedenvillan som bakgrund till projektet Villa Zero.
Villa Zero vill i projektet koncentrera sig på de mål i Agenda 2030 där de känner att de har ett särskilt ansvar och kan göra en skillnad.
Fokus har hamnat på två områden: Minska koldioxidutsläppen och skapa en mer jämställd byggbransch.

Tiden för studier och teorier är förbi så vill man ta fram förutsättningar och visa på dess genomförbarhet i ett praktiskt projekt och planerar därför att bygga ett småhus (familjebostad/villa) och utgår från marknadens idag mest koldioxidsnåla val, både för material och metoder och det med en projektorganisation och ett bygglag så jämställd som möjligt.
Målet är till och med att huset ska bli koldioxidneutralt, alltså under sin livstid inte släppa ut någon koldioxid alls till atmosfären. Man önskar att bevisa det genom att certifiera huset enligt Swedish Green Building Councils (SGBC) metod noll Co2 men då den ännu inte i dag är anpassad till småhus så siktar projektet även på att tillsammans med SGBC ha detta bygge och hus som deras första pilotprojekt inom småhus och således bidra till att det tas fram en sådan metod.
Projektets lärdomar ska sedan ligga till grund för nya arbetsmetoder och materialval/produkter i olika dagliga arbeten och sprida respektive företagsnamn som branschledande och föregångare inom olika hållbarhetsområden.

Resultatet av projektet syftar till att minska respektive företags klimatavtryck, men inte minst klimatpåverkan från alla de projekt och byggnationer som i framtiden kommer att vara delaktiga i, detta genom noll/kraftigt minskad koldioxidpåverkan, minskad energiåtgång men också till en mer jämställd byggbransch.
En av leverantörerna till Volla Zero är OrganoWood som är väldigt glada över att få vara med och leverera OrganoWoods kiselbehandlade trä till projektet Villa Zero och därmed bidra till ett minskat Co2 avtryck i en byggnation, skriver företaget i ett pressmeddelande.

VERONICA RIGTORP

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS