ANNONS

Fredrik Hoel (till vänster) och Magnus Boström (till höger) driver Borlänge Padelcenter tillsammans med Per Engström.
Foto: Niclas Bergvall

”Vill sätta Borlänge på kartan” – padelcentret med visioner

BORLÄNGE. Visionen om att Borlänge Padelcenter ska bli en av Sveriges stora anläggningar fortsätter. Snart utökas det från åtta till 13 banor och då inkluderat ett par singelbanor. – Det har varit stor efterfrågan på singelbanor en tid, berättar Fredrik Hoel, en av tre delägare av anläggningen.

Det som startade 2019 växer – Borlänge Padelcenter på Södra Backa ska bli ännu större.
– I slutändan kommer det att bli 16 banor, berättar Fredrik Hoel.
Tillsammans med Magnus Boström och Per Engström äger och driver Fredrik padelcentret.
Tre herrar som har visioner om framtiden.
Jag träffar Magnus och Fredrik i hallen som då i princip är tom. Men så är det också dagtid och då jobbar som bekant de flesta. Men eftermiddag och kvällstid är det full fart i hallen.
De kom alla i kontakt med sporten för några år sedan och likt många andra ”fångades” de av padeln.
– Vi tänkte att det här ska vi ha i Borlänge, berättar Fredrik.
Sagt och gjort – de kollade upp om det fanns någon lokal som passade och hittade en. Takhöjden är viktig, där bör det vara åtta meter – helst ännu högre.

När det väl satte fart gick det undan och tre månader senare stod de första banorna klara. Dessutom innehåller anläggningen omklädningsrum, duschar och bastu. Ja, det här ska bli en av Sveriges större padelanläggningar.
– Den 10 april 2019 stod fyra banor klara, säger Fredrik Hoel.
Det blev en succé direkt, tidigare var det Falun som gällde för många padelsugna i Borlänge. Nu fanns den heta sporten så mycket närmare.

Ganska tidigt märkte trion att de villa utveckla sin verksamhet. Gick det att få in fler banor i befintlig lokal? I september i fjol stod den nya hallen klar och nu var det utbyggt till åtta banor med elva meters takhöjd.
– Vi visste redan då att vi ville ha fler banor, påpekar Magnus.
Grannhyresgästen köptes ut den 1 februari, utbyggnaden planerades och under våren och sommaren 2021 ska fem nya banor stå klara, två av dessa singelbanor.
– Det har blivit stor efterfrågan på singelbanor den senaste tiden. Det beror på att det inte alltid är lätt att få ihop två dubbelpar när man ska spela, berättar Fredrik.

Framtiden? Det ska byggas en restaurang, gym och löparbanor. Ja, det ska vara ett ställe att umgås på.
– Vi tror att det är många som vill spela på lunchen och då kan vi samtidigt servera lunch, säger Fredrik och fortsätter:
– Vi tänker också att företag kan spela padel och sedan träffas och göra affärer här i hallen så affärsnätverket kommer att ta ordentlig fart och konferensen återigen tas i bruk efter pandemin.
Det ska även bli gym och golfsimulatorer. Padelshopen står sedan en tid klar och inbjudande när man kliver in i anläggningen, med 30 racket att provspela före köp. På kvällstid finns personal måndag till torsdag.
Det finns till och med funderingar på ett barnrum, allt för att så många som möjligt ska kunna spela.
Namnet Borlänge Padelcenter finns det också en tanke bakom.
– Det finns så mycket här som heter Brage, Romme eller något annat. Vi vill sätta Borlänge på kartan, säger Fredrik Hoel.

Utbyggnaden kostar pengar, men ägartrion har alla ett arbete på sidan av.
– Vi investerar de pengar vi får in. Det här ska vara ett center att trivas på, säger Magnus Boström.
I dagsläget har de åtta utbildade tränare i organisationen och den fristående föreningen som huserar i lokalerna ingår i Svenska Padelförbundet. Bland annat kommer ungdomslandslagstränaren med kompanjoner att arrangera ungdomstränarutbildningar i lokalerna under hösten.

Det lokala seriespelet ligger nere just nu på grund av pandemin. Men snart kan den förhoppningsvis komma i gång igen.
Ett seriespel som har lockat över 200 personer och många fler vill in. Planerna på seniorpadel är igång och så snart möjlighet ges kommer de som är 65-plus att köra.
– Vi hoppas att det kan komma i gång så snart som möjligt, men vi följer givetvis alla restriktioner. Padel är verkligen en sport för alla säger Magnus.

Startade i Mexico
Padel spelades redan på 1920-talet, men den riktiga starten lär ha varit i Mexico 1968. På 70-talet utformades de regler som sporten har i dag.
VM spelades första gången 1992 och den första banan i Sverige byggdes i Båstad 1998.
Störst är sporten i Sydamerika, Spanien, Italien och Frankrike.
Planen är 10×20 meter stor och har tre meter höga väggar runt sig.
Svenska Padelförbundet bildades 2010 men är ännu inte en del av Riksidrottsförbundet.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS