Här tror ett kanadensiskt prospekteringsföretag att det kan finnas en ny rik, och på djupet liggande ”garpenbergsgruva” under Storas gamla Tomtebogruva.

Vill lägga miljoner på gruvborrningar

Ett kanadensiskt prospekteringsföretag, District Metals, vill göra en större borrinsats i ett gamalt gruvdistrikt i syfte att se om det går att hitta en ny djup och rik gruva.

I somras flög prospekteringshelikoptern från danska SkyTeam och undersökte med en ny prospekteringsmetod vad som döljer sig under gamla gruvorna norr om Säter.
Viad Royalties AB, som äger undersökningstillstånden Trollberget nr 101, Nyberget nr 101, Tomtebo nr 201 och Tomtebo nr 203, har anmält till Bergsstaten att de vill överlåta undersökningstillstånden till kanadensiska börsnoterade District Metals Corporation med huvudkontor i Vancouver. Bergsstaten har ännu inte tagit ställning.

Men District Metals AB är redan på tåna och flög i somras med över ett område med de gamla gruvorna Tomtebo nära Stora Skedvi och Lövås och Trollberget i Falu kommun, just nu förbereds en borrplan på hela 5 000 meter i den historiska Tomtebogruvan med start första kvartalet nästa år.

”I partnerskap med EMX Royalty Corp. har bolaget höga förväntningar på framgång inom Bergslagens gruvdistrikt”, skriver bolagets ombud till Bergsstaten.
Den 200 meter djupa Tomtebogruvan drevs en gång i tiden av Stora och lades ned 1969.
Det som gör District så optimistiska är att på den tiden både Tomtebo och Garpenberg var i drift så var gruvorna ungefär lika stora och djupa och bröts på samma malmer. Tomtebo var till och med något större: 640 meter långt var det mellan Tomtegruvorna, och idag är Garpenberg 4,5 kilometer lång och bryts ned till 1 400 meter.

Nu har District gått igenom historiska borrdata från Tomtebo, Oscarsgruvan, Steffenburg, Gårdsgruvan och Lövåsgruvan.
District bedömer att ekunskaparna från Garpenberg och Zinkgruvan talar för att det kan finnas rika malmer på djupet också i malmstråket mellan Falu Gruva och Garpenberg.

”Storleken och skalan av dessa gruvor har uppenbarats endast under de senaste två årtiondena, genom förbättrad förståelse av mineraliseringstyperna, och genom utveckling av teknologi inom borrning och gruvbrytning” påpekar ombudet till Bergsstaten
Det kommande borrprogrammet som kostnadsberäknas till 975 000 kanadadollar, 6,5 miljoner kronor. Och genomförd helikopterundersöknig, pågående prospektering och datautvärderingar kostnadsberäknas till ytterligare tre miljoner kronor. Bland annat har sex geologer gjort undersökningar i fält under hösten.
Uppskattningsvis 12 300 meter med historisk borrkärna borrades mellan 1916 och 1972 med 139 borrhål vid den historiska Tomtebo gruvan. En hel del av det som återfunnits har undersökts vid SGUs borrkärnearkiv i Malå och som ligger som datamodell på hur gruvorna såg ut.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS