Magnus Erikhans och kollegorna vid Lundbärgarna och Assistancekåren Falun-Borlänge märker i sin arbetsmiljö en minskad respekt från förbisusande trafikanter. Vilket höjer bärgarnas eget säkerhetstänk. “Numera gör vi alltid en skriftlig bedömning innan själva insatsen, och vi har i högre utsträckning krockskydd i form av TMA-fordon på plats”, förklarar Magnus.
Foto: Sonny Jonasson

“Vill komma hem med livet i behåll”

DALARNA Tätare trafikflöden än normalt. Bristande respekt för bärgares utsatta arbetssituation. Skärpta säkerhetsföreskrifter och virus som tömde vårvintervägarna.

Magnus Erikhans, driftschef på Assistancekåren, lämnar en bitvis alarmerande rapport från asfaltens farozoner.
– Vi löper stor fara att bli påkörda. Bärgare och vägarbetare ska ha samma chanser som andra att komma hem från jobbet med livet i behåll, betonar han.

Det är intryck och en analys som bottnar i empiri.
Via många års erfarenheter längs vägarna – som lastbilschaufför, SOS-utryckningar, bärgare – har Magnus Erikhans sett det mesta av det värsta. Efter 1,5 år som driftschef för Lundbärgarna och Assistancekåren Falun-Borlänge äger han vidvinkelperspektiv över klimatet på många av länets vägar.

Han och företagets samlade styrkor har bärgaruppdrag i Falun, Borlänge, Säter, Gagnef och gällande tung trafik även i Smedjebacken och Ludvika.
– När coronakrisen slog till i mars så hände något, det var som att vägarna nästan tömdes på trafik till följd av att många höll sig hemma, återberättar han den tydliga volymförändring som då tog sig uttryck längs länets trafikvener.
Cirka fem månader senare och under varande semesterperiod är läget ett annat.
– Vi har pratat lite om det här internt, och jag skulle tippa på att det nu är aningen högre trafikflöden än vad som anses vara normalnivå. Nästan inga åker ju utomlands.
– Känslan generellt är dock att de riktigt allvarliga olyckorna med svåra personskador eller dödlig utgång är aningen färre. Vilket i positiv mening nog kan tillskrivas att bilarna blir säkrare och att många vägar är så pass fina.

Sistnämnda faktorer – bilprestanda och väghälsa – kan emellertid i Magnus mening även ha en bedräglig inverkan som påverkar förarnas beteende negativt.
Han utvecklar:
– Tyvärr kan det nog vara så att ju mer bilen så att säga kan göra själv, ju slarvigare kan föraren bli.
– Plus att många vägar är i så bra skick att förarna löper risk att uppleva en falsk trygghet.

Magnus exemplifierar med vägsträckorna i båda riktningar mellan Falun-Hofors och Falun-Borlänge.
– Väldigt fina vägar, som trots det är otroligt olycksdrabbade. Lägg därtill det livsfarliga element som mobiltelefonen utgör. En stor mängd olyckor orsakas av mänskliga faktorer, det är vad jag tror.
– Kör du i 80, 100 eller 120 kilometer i timmen finns det väldigt små marginaler. Som bilförare kan du självklart inte ha blicken någon annanstans än på vägen, säger han med eftertryck.

Marginaler som i flera avseenden kan appliceras på den arbetsmiljö som dagligen är Magnus Erikhans och hans kollegors att hantera.
Minutiöst utformade rutiner har fått än mer hårt åtskruvade säkerhetsramar. I bakhuvudet har många fortfarande olyckan då en bärgare i januari 2019 blev påkörd och allvarligt skadad vid en insats i höjd med Ornäs.

Och Magnus Erikhans vittnar om en mentalitet som sänkt en ständigt närvarande, hotfull stämning längs vägarna där bärgarna dygnet runt bistår trafikanter.
– Numera gör vi alltid en skriftlig bedömning innan själva insatsen, och vi har i högre utsträckning krockskydd i form av TMA-fordon på plats, förklarar han.

Han avslöjar en ofta förekommande hänsynslöshet i det direkt närliggande trafikflödet.
– Ja, respekten gentemot oss har minskat. Är det en 120-väg så kör ofta folk i 120, trots att vi är alldeles intill och man därför egentligen borde krypköra förbi platsen.
– Det är den absolut största faran i det här arbetet, att man blir påkörd och kanske ihjälkörd. Bärgare och vägarbetare ska ha samma chanser som andra att komma hem från jobbet med livet i behåll, betonar Magnus Erikhans.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS