Vill att Kungastenen i Säterdalen rustas

SÄTER. Kungastenen i Säterdalen behöver rustas. Det konstaterar Bengt Åke "Skötten" Johansson i ett medborgarförslag som han lämnat till Säters kommun.

Säterdalen är enligt Bengt Åke “Skötten” Johansson ett omtyckt besöksmål och gästas årligen av 1000-tals personer. “Skötten” skriver i sitt medborgarförslag att i anslutning till Bruksvägen finns den så kallade Kungastenen. Den placerades på sin plats 1897 i samband med att Oscar II besökte Säter.

1924 skrev Gustav V och drottning Viktoria sina signaturer på stenen och 1983 kompletterades dessa med Carl Gustav XVI och drottning Silvias signaturer.
“Skötten” skriver att den text och namn som finns inristade i Kungastenen inte längre syns eftersom inget underhåll har gjorts. All text har i stort sett flagnat.

Han konstaterar vidare att eftersom Kungastenen enligt hans och många Säterbors förmenande är en lokal kultur- och turistsymbol bör kommunen snarast ta ansvar för att den rustas och text och namn görs synliga. Han vill att det till stenen även uppförs en enkel informationstavla.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 03 2019.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

HEDEMORA. Det blev inget medaljregn över mikrobryggerierna i Dalarna vid årets Stockholm beer festival, men Oppigårds utanför Hedemora fortsätter ta guld och ett silver för Hedemora porter.
SÄTER. Prospekteringsföretaget som letar efter en zink och silvergruva utanför Säter hoppas med nya borrningar på att återstarta sveriges äldsta silvergruva.
SÄTER/AVESTA Säters volleyboll är tillbaka i Elitserien. Truppen består av många spelare från Säter och Avesta. – Det blir en utmaning för oss varje helg, säger ordföranden Per Eriksson.