ANNONS

Vill att Kungastenen i Säterdalen rustas

SÄTER. Kungastenen i Säterdalen behöver rustas. Det konstaterar Bengt Åke “Skötten” Johansson i ett medborgarförslag som han lämnat till Säters kommun.

Säterdalen är enligt Bengt Åke “Skötten” Johansson ett omtyckt besöksmål och gästas årligen av 1000-tals personer. “Skötten” skriver i sitt medborgarförslag att i anslutning till Bruksvägen finns den så kallade Kungastenen. Den placerades på sin plats 1897 i samband med att Oscar II besökte Säter.

1924 skrev Gustav V och drottning Viktoria sina signaturer på stenen och 1983 kompletterades dessa med Carl Gustav XVI och drottning Silvias signaturer.
“Skötten” skriver att den text och namn som finns inristade i Kungastenen inte längre syns eftersom inget underhåll har gjorts. All text har i stort sett flagnat.

Han konstaterar vidare att eftersom Kungastenen enligt hans och många Säterbors förmenande är en lokal kultur- och turistsymbol bör kommunen snarast ta ansvar för att den rustas och text och namn görs synliga. Han vill att det till stenen även uppförs en enkel informationstavla.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 03 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS