Vill att Kungastenen i Säterdalen rustas

SÄTER. Kungastenen i Säterdalen behöver rustas. Det konstaterar Bengt Åke "Skötten" Johansson i ett medborgarförslag som han lämnat till Säters kommun.

Säterdalen är enligt Bengt Åke “Skötten” Johansson ett omtyckt besöksmål och gästas årligen av 1000-tals personer. “Skötten” skriver i sitt medborgarförslag att i anslutning till Bruksvägen finns den så kallade Kungastenen. Den placerades på sin plats 1897 i samband med att Oscar II besökte Säter.

1924 skrev Gustav V och drottning Viktoria sina signaturer på stenen och 1983 kompletterades dessa med Carl Gustav XVI och drottning Silvias signaturer.
“Skötten” skriver att den text och namn som finns inristade i Kungastenen inte längre syns eftersom inget underhåll har gjorts. All text har i stort sett flagnat.

Han konstaterar vidare att eftersom Kungastenen enligt hans och många Säterbors förmenande är en lokal kultur- och turistsymbol bör kommunen snarast ta ansvar för att den rustas och text och namn görs synliga. Han vill att det till stenen även uppförs en enkel informationstavla.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 03 2019.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

LÅNGSHYTTAN De boende på äldreboendet Granen i Långshyttan fick ett glatt besök då barn från förskoleklassen på Jonsboskolan kom på besök för att sjunga vårsånger, på avstånd från de äldre
SÖDRADALARNA Bioblitzen blev digital och massor av bilder på insekter och växter skickades in för artbestämning.
SÄTER Även om hembygdsgården Åsgårdarna kommer att ha öppet som vanligt i sommar så kommer det att bli en allt annat än vanlig sommar.