Viktresa med mål i Mora

Tiden i mål är inte viktigt, utan resan är målet och att ha roligt, säger Tomas Enberg och Lotta Eriksson.
Foto: Veronica Rigtorp
SAXDALEN. Tomas Enberg är en av alla 60 000 skidåkare som tänker avverka mil efter mil under Vasaloppsveckan. Hans resa startade för ett år och 60 kilo sedan.

När vågen noterade närmare 180 kilo, insåg Tomas att det var dags att ändra livsstil. Men det är lättare sagt än gjort.
– Jag tänkte att på måndag ska jag börja. Och så tänkte man samma sak igen, men inget hände. Men så kom Lotta och sa åt mig: börja idag så jobbar vi tillsammans, berättar Tomas Enberg glatt och tittar beundrande på sin kollega.
Lotta skickade SMS: du måste bestämma dig.
Tomas skickade svars SMS: Nu är jag redo.

De två är kollegor på socialtjänsten i Ludvika kommun, ett stillasittande jobb.
Tomas kallar Lotta Eriksson för sin personliga tränare, men det är en “vanlig” kollega med ovanligt mycket energi och värme.
– Utan henne hade jag aldrig klarat det. Min svåra sömnapné är helt bort och jag mår otroligt bra. Tomas Enberg har gått från att inte orka springa 500 meter till att springa en mil.
Han ger all kredd till Lotta och hon säger att så är det inte alls, det är Tomas som gjort jobbet. Så munhuggs de, på ett vänskapligt sätt, om det hela ett tag. De har en rak och kärvänlig ton tillvarandra.

Oavsett vem som har rätt i den diskussionen så är facit att Lotta och Tomas tillsammans har lyckats med Vasaloppssatsningen. Med 40 mil i benen är de bra förberedda.
– Nu gnir vi som tokar i spåren, berättar Lotta Eriksson entusiastiskt.
Den 25 februari är det dags att ta sig an Vasaloppets öppet spår för Tomas Enberg tillsammans med ett mycket vältränat gäng namnet “Ge fan aldrig upp” som består av Lotta och hennes man Jimmy Eriksson, Janne Tallberg och Christoffer Eriksson, samt Tomas fru Rebecca som stöttar och plockar upp efter vägen.

Under året har Tomas Enberg genomfört del mål som Blodomloppet, Ludvika stadslopp, Bärkejoggen, Bärketrampen och lite extra hårdträning inför Vasaloppet. Det bör också nämnas att han genomfört test till brandman.

Publicerad i Annonsbladet vecka 09 2019.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

DALARNA. Att stress och depression kan lindras genom fysisk aktivitet vet vi. Men vi vet inte varför. Nu har forskare vid Karolinska Institutet visat att när muskler används renas blodet.
AVESTA. Erica Kåll, 46 år, tog ett stort beslut för ungefär ett år sedan. Då vägde hon 94 kilo och kände att kulmen var nådd. Hon mådde inte alls bra i sig själv och hade börjat isolera sig.
FALUN. Det finns ett ökande intresse för medicinsk laserbehandling mot smärttillstånd. Det märker Åke Enander, legitimerad sjuksköterska om driver Smärtkliniken Dalarna.