ANNONS

“Det är viktigt att vi bevarar och visar upp vår historia”, säger Karin Bernström, från föreningen Arkhyttans bystuga, här utanför kraftstationen.
Foto: Pär Sönnert

“Viktigt att vi visar upp vår historia”

ARKHYTTAN Kraftstationen i Arkhyttan öppnades upp under Historisk Vecka i Säters kommun. I den drygt 100 år gamla byggnaden visades en utställning om Bergå Färgeri och Ullspinneri.

En av de första programpunkterna på Historisk Vecka i Säters kommun var öppet hus i Arkhyttans gamla kraftstation.
– Det kom faktiskt folk redan under kvällen innan utställningen öppnade. De var rädda att de hade kommit för sent. Och när det väl var dags att öppna vid klockan 13 så var det redan en hel del folk här, berättar Karin Bernström, från föreningen Arkhyttans bystuga.

Inne i byggnaden visades filmen “Av rätta ullen”. Besökarna kunde även se ett bildspel med Sven Carlssons bilder, som har sammanställts av sonen Olle Rönnols.
– Kraftstationen firade 100 år i fjol och då flyttade vi hela utställningen till bystugan, berättar Karin Bernström.

Från kraftstationen kan den gamla byggnaden där Bergå Färgeri och Ullspinneri huserade skådas tvärs över en av åkrarna.
– Det var viktigt för färgaren Leander Ericson att jobben behölls kvar i trakten så att folk bodde kvar här, vilket ju fortfarande är viktigt för landsbygden, säger Karin Bernström.

Hon betonar att det var självklart att utställningen skulle vara med i Historisk Vecka.
– Och vi har fått oerhört mycket hjälp av kulturförvaltningen. För oss var det självklart att vara med i år igen. Det är viktigt att vi bevarar och visar upp vår historia, säger Karin Bernström.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 34 2019. 

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS