Kvarnsvedens pappersbruk.
Foto: Karin Diffner

”Viktigt att göra det vi kan från vår sida”

BORLÄNGE. Kommunala samordningsinsatser ska se till att konsekvenserna, blir så få som möjligt om Stora Enso lägger ner Kvarnsvedens pappersbruk. Medbestämmandeförhandlingar har inletts.

När Stora Enso den 20 april gick ut med att de planerar att lägga ner Kvarnsvedens Pappersbruk (KP), stannade livet i kommunen till en kort stund.
Kunde detta verkligen vara möjligt?
KP med alla sin tillverkning och all sin personal?
Än finns inget svar, förhandlingar pågår mellan facken och företag. Kommunen gör sig beredda på det värsta scenariot. Nedläggning och 440 arbetslösa i en smäll.
Samma dag kallades kommunstyrelsen till extra sammanträde där en enhällig kommunstyrelse gav kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) och kommundirektören Åsa Granat i uppdrag att ta fram en plan för hur Borlänge kommun ska agera i den uppkomna situationen.

Handlingsplanen innehåller bland annat åtgärder för vad Borlänge kommun ska göra för att minska konsekvenserna vid en eventuell nedläggning.
– Vi har under den senaste tiden kontaktat företag, myndigheter, ministrar och pratat med andra kommuner som varit med om liknande händelser. Vi som kommun behöver göra allt för att minimera konsekvenserna både för de anställda men också för Borlänge som stad om nedläggningen blir av, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.
Kommunen har fått en lägesrapport som nu omvandlats till en handlingsplan.
Den 4 maj godkände kommunstyrelsens arbetsutskott den strukturplanen ”Regional omställning om Kvarnsvedens pappersbruk avvecklas – Uppstart av kommunens samordningsinsatser”.
– Planen är en struktur för hur kommunen ska jobba i ett inledande skede, där vi jobbar med kartläggning av läget och de fokusområden som satts upp, berättar Åsa Granat.
Hon fortsätter:
– Den kommunala omställningsgruppen är på plats och ska nu gå ner i strukturerat arbete. Så alla vet vad alla ska göra. Det är viktigt att poängtera att detta är ett uppstartsdokument, ett arbetsdokument, för att sortera upp allt jobb,

Glädjande mitt i det eventuellt tunga besked som kan komma, är att det finns en samsyn från alla aktörer, som vill hjälpa.
Att den kommunala styrgruppen och omställningsgruppen är i gång, ger också en struktur på det arbete som behöver göras.
– Risken kan annars bli att alla springer på alla bollar. Där är samordningsinsatsen ett försök att få till ett strukturerat arbete, säger Jan Bohman samlat.
– Beslutet är inte fattat, poängterar KP, vill vi påpeka, avslutar Åsa Granat.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS