ANNONS

Brittmarie Hansson är ny enhetschef för kommunens beroendevård och hennes målsättning är att Hedemora ska kunna erbjuda den bästa beroendevården i hela Dalarna.
Foto: Mikael Eriksson

“Vi ska ha Dalarnas bästa beroendevård”

HEDEMORA. Nu tas de första stegen för att utveckla vården av personer med beroendeproblematik i Hedemora. Målet är att Hedemora ska bli bäst i Dalarna på beroendevård.

– Vi ska ha Dalarnas bästa beroendevård.
Nye enhetschefen för kommunens beroendevård, Brittmarie Hansson, har målet klart för sig. Med erfarenhet från beroendevård i bland annat Uppsala, Stockholm och Söderhamn har hon nu landat i Hedemora.
– Det var kärleken som förde mig hit till Hedemora, säger hon.
För henne var Hedemora ett nytt okänt område att ge sig in i.

Brittmarie är utbildad beroendesjuksköterska och psykiatrisjuksköterska. Under hennes hatt har kommunen börjat samla de verksamheter som arbetar med beroendevård.
– Vi ska ha klientfokus där vi utgår från personens behov och funktionsnivå, säger hon med ett starkt inslag av engagemang i rösten.

Brittmarie pratar om vikten av att samverka kring en person med beroendeproblematik eller som hon hellre uttrycker det beroendesjukdom. Det handlar om allt från kommunens arbetsmarknadsenhet till öppenvård. Hon vill arbeta för att få bort det stuprörstänk som tidigare funnits inom kommunen.
– Jag vill skapa en lagkänsla där alla är med.
Man utgår från kommunens ledord KRAM som står för kundfokus, respekt, ansvar och mod.

Ny personal har rekryterats för att komplettera den som redan finns i verksamheten. Och personalen har och kommer i form av olika utbildningsinsatser att rustas för att möta framtiden och de utmaningar som de kommer att ställas inför. Ett exempel är att personal har fått utbildning i hasardspelsyndrome, det vill säga olika former av spel om pengar.
Hon ser att antalet personer som hamnar i något slag av beroende ständigt ökar, och kan konstatera att kön till att få hjälp är lång.

En anledning till att beroendesjukdomarna ökar och även går längre ned i åldrarna säger Brittmarie vara att det numer är lätt att komma åt droger av olika slag.

En av de fösta sakerna som Brittmarie noterade var att de lokaler där beroendevården i dag huserar har för mycket institutionskänsla över sig. Det gör att delar av verksamheten som finns på Skönviksområdet kommer att flytta på sig. Öppen vården kommer att flytta till Stationshuset och en avdelning på Nibblegården kommer att flytta till det före detta HVB hemmet på Yrkesvägen.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 12 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS