ANNONS

Lyviksberget växer och börjar bli allt mer komplett för en stad av Ludvikas storlek, tror fastighetsägaren Nicklas Anderson. Men det finns en etablering som är viktigare än allt annat: En restaurang.
Foto: Karin Diffner

“Vi måste locka hit folk för att överleva”

LUDVIKA. Nya etableringar på Lyviksberget är ett sätt att få Ludvika att överleva. Det menar fastighetsägaren Nicklas Anderson som tycker att kommunen, företagare och invånarna ska kämpa hårdare för att öka attraktionskraften . – Ludvika måste göra allt i sin makt för att få människor att vilja åka hit och flytta hit, säger han.

Nicklas Anderson äger via sitt bolag Farstukvisten AB stora delar av handelsområdet på Lyviksberget. Den här dagen har han precis lämnat över nycklarna till Stadium Outlet-butiken som ska öppna när butiksinredningen är klar.
– Titta, de har fått upp skylten. Det måste de ha gjort i natt, utbrister han.
Sportbutiken flyttar in i de före detta Coop Bygg-lokalerna som sedan i fjol även härbärgerar Plantagen.
Tillsammans med irländska terriern Ture guidar Nicklas Anderson på området, tittar på det pågående bygget av Byggmax och på de tomma lokalerna bredvid Stadium.
– Dem byggde vi för att vara beredda på en snabb etablering. Det kan bli en butik på 750 kvadratmeter eller en på 500 och en på 250.
Vilken typ av butik kan det handla om?
– Allt från ett apotek eller Systembolaget till en djuraffär. Vad som helst egentligen som kan bli ett bra komplement.
Har ni någon på gång?
– Vi för dialog med fyra-sju stycken.
“Vi” är i det här fallet bland annat också en Stockholmsbaserad konsult och dottern Lisamaja Anderson som så småningom ska ta över företaget.

Etableringarna av handelsområde Lyviksberget påbörjades 2008 och 2015 köpte Farstukvisten en stor del av området.
– Det var ett led i att utveckla bolaget. När man tittar runt i världen så är det så här handeln ser ut: Stora kedjor som etablerar sig i områden dit det är lätt att ta sig med bil.
Sedan dess har man, enligt vd:n, arbetat hårt med att få fler stora aktörer till platsen. Och nu har hans företag lyckats locka dit Stadium Outlet och Byggmax samtidigt som kommunen fått Biltema att vilja köpa mark och bygga.
– Det är ju fantastiskt att få vara med om så stora etableringar tillsammans; att så stora företag satsar pengar i vår kommun, säger Nicklas Anderson.

Förutom att vilja hyra ut de två tomma lokalerna snart så hoppas han på en restaurang till området.
– Ja, det har stått högst på önskelistan sedan 2015.
Det ryktas om att Max vill etablera sig. Vad säger du om det?
– Det kan jag inte kommentera, men det behövs definitivt en restaurang.
Vilken typ av restaurang kan det bli?
– Förmodligen en snabbmatskedja av något slag.
Med drive thru?
– Ja.
Hur stort kan handelsområdet bli?
– För den här storleken av stad som Ludvika är så börjar det bli ganska mättat.

Men Nicklas Anderson anser att hela kommunen behöver fortsätta jobba på sin attraktivitet och att man då kan locka folk från exempelvis den mer folktäta Falu-Borlängeregionen.
– Det går att få dem att göra en helgutflykter hit. Tänk om vi till exempel hade en vildmarksbana här bakom som kunde locka några i familjen medan någon går och shoppar, säger han och pekar mot skogsområdet bakom Elgiganten.
– Eller att vi hade världens bästa tennisbana eller ett område för bil- och mopedträffar, fortsätter han.
Finns det några sådana planer?
– Inte vad jag vet, men alla idéer som kan skapa ett inflöde till kommunen är bra. Vi är för få invånare för att vara säkra på att vara en livskraftig kommun. Personligen tror jag att vi borde vara 30 000 i centralorten.
Vad tror du etableringarna på Lyviksberget betyder för centrumhandeln?
– Specialnischade företag finns det alltid ett behov av, men vi kan inte stoppa världsutvecklingen. Man måste vara stor för att få det att gå runt och lönsamheten är hiskeligt liten i små butiker.
– Jag tror att stadskärnorna mer och mer kommer att förvandlas till sociala träffpunkter.

Fakta/Lyviksbergets handelsområde
Farstukvisten AB äger fastigheterna som hyrs av Elgiganten, Coop, Rusta, Jysk, Plantagen och Stadium Outlet som öppnar inom kort.
Samma bolag bygger nya lokaler till Byggmax som ska vara klara den 1 mars nästa år.
Farstukvisten har också mer mark på totalt cirka 14 000 kvadratmeter på Lyviksberget som man planerar att markbereda men inte bygga något på förrän det finns något avtal med en hyresgäst.
Biltema har köpt sin mark av kommunen, bygger i egen regi och planerar att öppna våren 2022.
Ludvika kommun har ytterligare cirka 10 000 kvadratmeter mark som ska göras byggklart för eventuella framtida etableringar.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS