När Kjell Claesson startade företaget Claesson kök 1982 var det främst som maskinhandlare. Sedan dess har företaget växt med flera anställda och försäljning över stora delar av Sverige.
Foto: Rose-Marie Eriksson

“Vi har mer maskinkapacitet än ordrar”

KRYLBO Kjell Claesson är uppvuxen med kökstillverkning då pappa Olle hade snickeri i Brovallen fram till 1981. Året efter, 1982, fortsatte Kjell Claesson med eget företag i Krylbo där utställning och snickeri växt till både yta och innehåll. – Jag började i liten skala som maskinhandlare och sedan blev det allt mer. Idag ritar, bereder och bygger vi kök efter önskemål och erbjuder kompletta lösningar, säger vd Kjell Claesson.

För dagen monterar Viktor Lundén besticklådor men i vanliga fall jobbar han med den nyaste CNC-maskinen.
Mustafa Syna trivs med jobbet i snickeriet där han jobbar med ytbehandling.
De första tre åren jobbade Kjell Claesson själv men hade hjälp av sin pappa.
– Så småningom började jag plocka ihop lite skåp och 1985 anställde jag en person. Då blev vi två plus pappa som fortfarande hjälpte till, han gick bort när han var 90 år och han var aktiv in i det sista.
Kjell Claesson hade kontakter från uppväxten i Brovallen och han gled allt mer över på nuvarande produktion.
– Det tog fart när järnverket lade ner bygghandeln på orten. Jag fick frågan om att ta fram lite dörrar, fönster med mera och på den vägen är det.
Under åren har Kjell Claesson byggt ut, investerat i nya maskiner och ökat personalstyrkan. Förutom verksamheten i Krylbo har företaget visningskök och direktförsäljning runt om i Sverige.
Idag jobbar runt tio personer på snickeriet i Krylbo och fem personer jobbar på kontor och i butik.
– Men det är problem att få tag på hantverkare. Montörer och snickare är en bristvara och risken är att vi kan förlora jobb när vi inte får tag på byggare.
Kjell Claesson berättar att den senaste månaden har materialbristen blivit märkbar och det handlar inte bara om tryckimpregnerat trä.
– Det handlar om allt som beslag, skivor med mera. Det är nytt fenomen och det blir allt värre. Detsamma gäller priserna, vi får inga fasta priser längre utan det blir klart vid leverans.
Kjell Claesson konstaterar att svenska sågverk går för högtryck men vi betalar för dåligt och tillgången på material räcker inte då det rustas i hela världen.
– Många företag drog ner och permitterade eftersom man förväntade en lågkonjunktur, i stället blev det tvärtom och nu hinner inte fabrikerna med.
Vi går in i snickeriet som är utrustat med en modern maskinpark och lokalerna är betydligt större än vad utsidan skvallrar om.
– När jag började så ägde kommunen fastigheten och de hyrde bland annat ut till en båtbyggare. Där verkstaden är i dag var det lager för ett företag som höll på med husvagnsreparationer.
Vi stannar till vid lackeringen där Mustafa Syna jobbar med ytbehandling.
– Jag har jobbat här i fem år och trivs med jobbet, säger han.
– När Mustafa kom hit kunde han varken språket eller hade någon kunskap om vår verksamhet. Idag är han proffsmålare, säger Kjell Claesson och ler.
En bit bort jobbar Viktor Lundén med att montera besticklådor.
– Jag jobbar egentligen med den nyaste CNC-maskinen men nu står den still och då rycker man in där det behövs, säger han.
– Ja vi har mer maskinkapacitet än ordrar och vi skulle kunna tillverka betydligt mer, säger Kjell Claesson.
Han berättar att de jobbar mycket med mjukvaran och det är att vara lyhörd inför kunden.
– Först tar inredaren noga reda på hur kunden vill att köket ska se ut innan beställningen går vidare till snickeriet.
– Vår styrka är att vi är flexibla vi har valt att skapa ett system där vi bygger allt från grunden vilket ger möjlighet till anpassning efter önskemål. Ungefär 90 procent är vanliga kök och kunden kan välja färg, material och så vidare.

Något särskilt material eller färg som efterfrågas?
– Träslagen är mest ask och ek men även inlägg med valnöt och det är vanligt att vi täcklaserar träet. Nu börjar det bli lite andra kulörer än enbart vitt. Det är svart, grått och ibland med färgstarka detaljer som exempelvis klarblått.

På frågan hur han ser på framtiden blir svaret:
– Största utmaningen är materialbrist och prishöjningen. Men jag tror att den här puckeln lägger sig så det gäller att härda ut.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS