Stämningsmusik med hjärtat i Falun

Den Hemliga Musiken albumdebuterar med ”I Staden Eller I Skogarna Omkring”.
Foto: Pressbild
INSTRUMENTALT I Östanfors en tidig morgon, i Faluåns spegelblanka vatten eller varför inte i ett hyreshus i Norslund. Musiken gömmer sig överallt i hemstaden Falun, om man får tro Robbin Hagman. Via projektet Den Hemliga Musiken har han tonsatt sina samlade intryck och med varsam hand sammanställt dessa i debutalbumet ”I Staden Eller I Skogarna Omkring”.
FAKTA
DEN HEMLIGA MUSIKEN

Medlem
Robbin Hagman, stundom med vänner.

Aktiv sedan
Den första D.H.M-inspelningen gjordes nog 2009. Men det tog verklig fart 2013, då jag började använda skapandet och inspelandet som ett sätt att stänga ute vardagsstress, för att kunna slappna av efter arbetet och bara finnas i nuet.

Skivbolag
Valley Music, Dalapop

Diskografi
I Stugan (EP), I Staden Eller I Skogarna Omkring (album)

LÄNKAR
Spotify Soundcloud Youtube Facebook

– Det är ett album med instrumental stämningsmusik som utspelar sig i min hemstad Falun. Musik har en förmåga att kunna förmedla diffusa saker bortom språk och logik, som känslan av en plats eller en stund. Det är sådana känslor jag försöker att förmedla, förklarar Robbin Hagman.

Beskriv din stil.
– Den Hemliga Musiken är musiken som finns gömd överallt i vardagen: I ett ögonblick, i ett skrymsle, vid ett skjul, i en skog, utanför en lägenhetslänga, i ett paddeltag eller kanske i en hoprullad tidning på E4:an.

Var kan man lyssna på dig?
– Skivan finns att lyssna till på alla streamingtjänster sedan den 6 november 2019.

När och var uppträdde du senast?
– Jag uppträdde med mitt band Världsrymden som förband åt Black Star Riders på Liljan i Borlänge den 8 november. I Världsrymden agerar jag kompositör, textförfattare och gitarrist. Den Hemliga Musiken är ett enmansprojekt och det finns inga planer på att göra det till en liveakt i dagsläget, det kan bli rätt krångligt att få till ett liveband som förmedlar samma sound.

Dalarnas bästa scen?
– Svårt att svara på. Jag gillar mysfaktorn, ljudet och den intima känslan på Borlänge House of Blues. Vi hade en sinnessjukt rolig spelning där med Världsrymden, när vi var förband åt Abramis Brama.

Saknar du något i Dalarnas nöjesutbud?
– Inte direkt, det händer mycket i Dalarnas nöjessväng just nu tycker jag.

Dalarnas bästa band/artist?
– Det var en svår fråga, men jag gillar Svarti Loghin och Hanna Turi.

Senast besökta konsert?
– Black Star Riders på Liljan. Jag är småbarnsförälder och även om jag skulle vilja så tar jag mig sällan ut nu för tiden.

Vad lyssnar du helst på just nu?
– Jan Johanssons ”Jazz på ryska”, Bo Hanssons ”Den långa flykten” och Eric Saties ”Gymnopédie”.

Vad ser du mest fram emot i höst?
– Många roliga spelningar med Världsrymden och nya inspelningar med Den Hemliga Musiken. Framför allt kylan och mörkret, dessa årstider skänker mycket inspiration till låtskrivande och inspelningar.

Har du några spelningar planerade?
– Med Världsrymden blir det Hedemora Out & Loud härnäst, sedan Teatern i Vansbro samt Kulturgaraget i Avesta.

Framtidsplaner?
– Jag har den andra skivan till Den Hemliga Musiken i inspelningsprocess just nu, 14 låtar med samma koncept som första skivan. Och nästa skiva till Världsrymden är i skrivandestadiet.

ANNONS

SENASTE VECKANS BAND

METAL Den månghövdade formationen Lýsis utgörs av sex unga och mycket ambitiösa begåvningar med bas i Falun. Pirrig livedebut väntas ske om ett par veckor medan EP-debuten nyligen genomförts via pinfärska ”All in your hands”.
POP Drömmen om ett band har funnits länge, men det var först när Dan Fuhr fick med sig Magnus Bergman på tåget som JAKKOBI blev verklighet.
POP/VISA Den djupsinnige Hedemorabon Sven-Holger Rosenvinge jonglerar med vemod ömsom livslust, hårdrock ömsom visa.