Slagkraftigt sidospår

Bakom Mindhammer står Rättviksbon Jonas Gryth uppbackad av Faluborna Sonny Jonasson och Daniel Liljekvist. Debutplattan ”Black Lake” färdigställdes i slutet av 2018.
Foto: Pressbild
HARDCORE/METAL Det som egentligen bara skulle bli en EP blev till slut albumet ”Black Lake” som kablades ut digitalt strax före årsskiftet. Metalmotorn Jonas Gryth har en gedigen bakgrund i genren. Hans senaste skapelse, den omsorgsfullt handplockade trion Mindhammer, består av pålitliga pjäser ur såväl bransch som vänkrets.
FAKTA
MINDHAMMER

Medlemmar
Jonas Gryth (gitarr, bas, sång), Daniel Liljekvist (trummor), Sonny Jonasson (lead sång)

Aktiva sedan
2017

Diskografi
Black Lake (digital LP 2018)

LÄNKAR
Spotify Youtube

– Jag började skriva låtarna under vårvintern 2017 och vi har spelat in dem i omgångar under 2017 och 2018. Från början hade jag tänkt mig en EP på fyra låtar, men projektet kom att växa till en LP på åtta låtar. Det känns roligt att äntligen få ut den, klargör Jonas Gryth.

Beskriv er stil. – Melodiös metalhardcore.

Var kan man lyssna på er? – Spotify, Bandcamp samt hos de flesta digitala streamingtjänster.

När och var uppträdde ni senast? – Mindhammer är startat som ett studioband/-projekt utan någon intention att spela live. Jag utesluter inte att vi skulle göra det någon gång i framtiden. Alla låtar är skrivna och inspelade på ett sådant sätt att vi enkelt skulle kunna genomföra dem live om vi vill. Jag och Daniel spelar ju live med V, Daniel spelar även live med Disrupted och Sonny spelar live med Chainwreck. Så vi får alla utlopp för livegrejen på annat håll. Senast jag och Daniel spelade live var i lördags med V, på The Abyss i Göteborg.

Dalarnas bästa scen? – Det måste alldeles givet vara Kapellet i Vansbro, som är punk något alldeles utöver det vanliga.

Saknar du något i Dalarnas nöjesutbud? – Nej, inte direkt. Även om jag pysslar med musik är jag också mycket för att vara ute i naturen och röra på mig, fiska och så vidare. Jag har mer behov av sånt än av nöjesutbud.

Dalarnas bästa band/artist? – Jag gillar In Mourning, Antarktis och Hanna Turi. Det finns en massa mer bra också.

Senast besökta konsert? – Exorcist på Pustervik i Göteborg.

Vad lyssnar du helst på just nu? – Jag gillar ju en hel del metalhardcore, sludge och doommetal givetvis. Världens mest underskattade band skulle jag säga är Shai Hulud, som jag rekommenderar varmt. Men det blir ofta gamla sköna tidlösa mästerverk från 70-talet; Led Zeppelin, Blue Oyster Cult, Rainbow, Fleetwood Mac med flera.

Har du avlagt något nyårslöfte? – Som vanligt flera stycken. Fortsätta att skriva musik, fortsätta snusa, fortsätta motionera. Mina nyårslöften brukar ofta handla om vad jag ska fortsätta med. Livet är så fullt av negationer ändå, så jag brukar inte sitta med en massa inte- och slutaformuleringar inför ett årsskifte.

Har ni möjligen några spelningar planerade? – Inte med Mindhammer. Nästa spelning jag gör blir med V i Borlänge den 24 januari.

Framtidsplaner? – Det finns nya Mindhammerlåtar skrivna och vi får se om vi spelar in dem under 2019. Det lutar åt en EP nästa gång och det preliminära namnet på den är ”Scornful the manners, spiteful at heart”.

ANNONS

SENASTE VECKANS BAND

ROCK Under hösten har rock ’n’ roll-formationen Backboons från Falun gradvis tilltagit i vindstyrka och avlossat en ny singel varannan vecka. Maxfart av typen kategori 5 har nu uppnåtts och man är redo att slunga ut fullängdsalbum nummer två.
COUNTRY/ROCKABILLY Medan en stor del av dalfolket utmanar det nyckfulla midsommarvädret genom att duka upp långbord utomhus råder traditionsenlig festivalstämning à la 50-tal i byn Vintjärn utanför Falun.
POP Som musikproducent verkar man inte sällan bakom ljudisolerade studiodörrar och skapar magi åt andra. Falubördige Johan Nordin, även medlem i poptrion Marigold, har tillsammans med den meriterade musikproducenten Sandra Windahl från Stockholm plöjt en självstimulerande fåra för egna idéer.