Själfull Rapp vill väcka känslor

Falubon Niklas Rapp är i skivsläppartagen.
Foto: Urwärs Stefan Hamréus
POP/AKUSTISKT Multibegåvade falubon Niklas Rapp har sedan debutalbumet ”Övergångsrit” fyrat av en skrälldus singlar, varav den färskaste så sent som för ett par veckor sedan. Med hjälp av en handfull kvalificerade instrumentalister är platta nummer två klappad, klar och tillgänglig från den 21 februari.
FAKTA
NIKLAS RAPP

Medlemmar
Musikerna Andreas Dahlbäck – trummor, kör, Jerker Odelholm – bas, Per Westling – gitarr, Olle Gustafsson – synth, Henrik Rapp – gitarr, kör och Niklas Rapp – sång, gitarr, piano, text & musik

Aktiv sedan
Släppte debutalbum hösten 2015 efter flerårig produktion

Diskografi
Niklas Rapp (album 2020), Övergångsrit (album 2015), Time is all (I need, dad) (singel 2020), Then (singel 2019), A bible short (singel 2018), Light me up (singel 2017), Miracles (singel 2016), Sparkles (singel 2015), Höger vänster höger (singel 2015)

LÄNKAR
Spotify Soundcloud Youtube Facebook

– Det svåra andra albumet. Ett självbetitlat album som kröns av ett välmeriterat band med bland andra Jerker Odelholm (Lars Winnerbäck), Andreas Dahlbäck (Ulf Lundell), Per Westling (Kristofer Åström), säger Niklas Rapp.

Beskriv din stil.
– Musiken bygger i grunden på akustisk gitarr och piano. Till det här albumet har jag fantastiska musiker som tar musiken till nya dimensioner. Strävar efter att väcka känslor och tankar. Ska jag försöka genrebestämma rör det sig kanske i singer-songwritersfären.

Var kan man lyssna på dig?
– Spotify och andra digitala streamingtjänster. De två albumen finns också på CD.

När och var uppträdde du senast?
– Jag var veckans dalaartist på Sveriges Radio i januari. Där spelade jag några låtar live i studion.

Dalarnas bästa scen?
– Det finns flera fina större scener i Dalarna. Magasinet är väl den scen som är bäst av de jag spelat på. Häftiga lokaler med historia. Dalhalla hade varit en dröm att få spela på. Dössberget i Bjursås är också en fin scen, för den delen. Det skulle varit roligt om liknande scener runt om i länet fick blomstra igen!

Saknar du något i Dalarnas nöjesutbud?
– Det känns som det saknas mindre scener där människor kan gå och lyssna på musik. För några år sedan var jag hustrubadur på Hotel Bergmästaren i Falun. Vi jobbade under flera års tid fram ett upplägg med livemusik, mat och dryck till bra priser i mysig miljö. Det var mer eller mindre fullt hus varje fredag. Det blev en fin mötesplats. Jag tror att det finns utrymme för fler liknande scener.

Dalarnas bästa band/artist?
– Måttligt partisk i målet! Jag säger ändå Broder Henrik Rapp. Du som ännu inte lyssnat – gör det. Väldigt stolt över min bror.

Senast besökta konsert?
– Jag var på Lars Winnerbäck i november. Fick biljetter av Jerker och det var lärorikt att vara där. Proffsigt och fina förebilder!

Vad lyssnar du helst på just nu?
– Jag vet inte varför, men håller på att skapa en spellista på Spotify med låtar som inspirerat mig genom livet. Det är mycket nostalgi på den listan! Ska jag framhålla något band, säger jag The Verve.

Vad ser du mest fram emot i år?
– Att få gå in i studion och spela in ny musik. Jag har mycket kvar att lära och ser fram emot nya möten genom musiken och att få utvecklas ytterligare.

Har du några spelningar inbokade?
– Den 21 februari har jag releasespelning på Borlänge House of Blues. Sedan har jag några bokningar under våren. Får se hur releasen går och vad våren och sommaren har att erbjuda.

Framtidsplaner?
– Jag håller på att skriva ny musik och arbetar just nu med att ”måla” upp demos. Har också arbetat närmare min bror de senaste åren. Planen är att gå in i studion under våren.

ANNONS

SENASTE VECKANS BAND

FOLK/ROCK Efter tio år i Stockholm med tillhörande vändor i Borås bestämde sig göteborgaren Daniel Börjesson för att börja ett nytt kapitel långt bortom storstadens brus. Naturens dragningskraft visade sig vara starkast i Norberg där familjen precis slagit rot.
HIPHOP Som utbildad kriminolog sällar sig Falubon Björn Moberg till ”de goda” inom hiphopgenren och trotsar de ofta drog- och våldsbetonade texterna genom positiva budskap. Efter många verksamma år under namnet Spiken nysatsar han nu som Kriminologen och och är aktuell med sin tredje singel på kort tid, ”I en tid som nu”.
SINGER/SONGWRITER Falkenbergsfostrade musikern Jonathan Wien slog rot i Falun för sju år sedan och har funnit sig väl tillrätta i Dalarnas frodiga frilufts- och kulturliv. Med ett knippe singlar i bagaget riktas fokus mot debut-EP:n med den hoppfulla titeln ”The best is yet to come” som släpps den 20 mars.