Ryter till för kvinnors rättigheter

Radium Grrrls tar ställning med sin debut-EP ”Pro Choice”.
Foto: Raphaël Gagliano
HARDCORE/PUNK Strax före jul släppte kvartetten Radium Grrrls från Falun/Borlänge sin debut-EP ”Pro Choice”, som är en hyllning till Pro Choice-rörelsens kamp för kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter.
FAKTA
RADIUM GRRRLS

Medlemmar
Emilia Henriksson – sång, Christoffer Öster – gitarr, Andreas Skolios – bas, Tord Simon Eriksson – trummor.

Aktiva sedan
2016

Skivbolag
Adagio 830 och Spela snabbare records

Diskografi
Pro Choice (EP 2017)

LÄNKAR
Spotify Youtube Facebook

– Vi spelade in skivan live hos Nailvillage aka Alexander Backlund i Borlänge. Jag var gravid i vecka 35 så vi var angelägna om att hinna spela in några låtar innan min son Max föddes. Alexander kunde klämma in oss en söndag i maj. Allt gick snabbt, precis som våra låtar, säger sångerskan Emilia Henriksson.
– Jag är väldigt nöjd med den, den behåller en schysst livekänsla och har ändå bra ljud, tillägger basisten Andreas Skolios.

Beskriv er stil.
Andreas: – Hardcore-punk strösslat med lite grindcore. Nån hörde power violence också.

Var kan man lyssna på er?
Emilia: – Skivan beräknas komma som 7” inom kort men leveransen har blivit försenad. Det senaste vi hörde från skivbolaget var att den kommer i februari. Tills dess finns låtarna på kassett och digitalt på Spotify, Itunes, Bandcamp.

När och var uppträdde ni senast?
Andreas: – På Slitna Nervers arrangemang i Göteborg i december, tillsammans med Böset och Desire & her Drunks.

Dalarnas bästa scen?
Andreas: – Går alldeles för lite på spelningar nuförtiden. Men Gamrocken, Gruvpunken och Dalapunken har varit rätt bra. Saknar spelningarna på Klubb King Kong.

Saknar du något i Dalarnas nöjesutbud?
Emilia: – Det finnas alltid utrymme för mer kultur och nöje. Jag går sällan ut men om jag gör det vill jag gå på punkspelning eller bio. En grej jag skulle vilja göra är att gå på filmfrukost eller barnvagnsbio.

Dalarnas bästa band/artist?
Andreas: – Interment, Asocial och Parasit.
Emilia: – Livet som insats.

Senast besökta konsert?
Andreas: – Sator på Liljan.
Emilia: – Det var länge sedan om det ska vara något där vi inte spelat själva. Jag var på väg att se Katthem på Sheside men jag blev hemma med nyfödd bebis istället.

Vad lyssnar du helst på just nu?
Andreas: – First Aid Kits nya. Annars allt från Billie Holiday till Napalm Death.
Emilia: – G.L.O.S.S, Punch plus alla våriga punklistor vi skapat på grrrlcollection.com.

Vilken låt får dig på gott humör?
Andreas: – ”Nu ska du bli stilla” med Agnetha Fältskog och ”The rope song” med Uncurbed.
Emilia: – Sleater Kinneys ”Modern Girl”.

Har ni några spelningar inbokade?
Emilia: – Ja, vi ska exempelvis spela i Borlänge, Polen, Stockholm och Umeå.

Framtidsplaner?
Andreas: – Spela så länge det är kul.

ANNONS

SENASTE VECKANS BAND

ROCK/PUNK Jaga spelningar, släpa runt på instrument och tung utrustning, mödosam och tidskrävande marknadsföring samt oundvikliga slitningar i gruppen. Medaljens baksida fick falubon Caroline Strand att starta projektet Gun Bun Baby genom vilket hon kravlöst och njutningsfullt skapar och släpper sin egen musik i sin egen takt. Med god hjälp av partnern Erik Berglund. Två färska singlar finns ute och en tredje lurar i faggorna.
BLUES/AMERICANA Tremänningarna Patrik Steen och Anki Källström vårdar sina Borlängerötter ömt och skapar musik av såväl hemortens som den gemensamma släktens historia. Duon kallar sig Alberta Stonewell och är aktuell med debutsingeln ”The River” som skildrar ett spännande stycke ur hembygdens rika historieskafferi.
ROCK Borlängekillarna i färska actionrockande Lightyear Loopers sätter ribban högt och tar sikte på att bli ett nytt Nirvana. På kort tid har den energiska trion visat att förutsättningarna för detta är skäligen goda. Skivkontraktet är redan bärgat, spelningarna radar upp sig och den 17 januari frigörs debutsingeln ”Heart Attack”.