Rutinerad gitarrist gör solodebut

Gitarristen Daniel Nygren prövar solovingarna med sidospåret The Yellow Tower.
Foto: Malin Henriksson
ROCK Falubon Daniel Nygren är väl förankrad i länets rockdomäner. Då – som sångare och gitarrist i numera insomnade Mother of God. Nu – som stadig medlem i hyllade stonerraketen GAUPA, som dessutom har chans att kamma hem två tunga skalper i årets Dalecarlia Music Awards i Falun den 13 april.
FAKTA
THE YELLOW TOWER

Medlemmar
Daniel Nygren. Medverkande på denna EP var även Jimmy Hurtig (trummor på alla låtar), Jerka Sävström (bas på ’Into a hole’), Emma Näslund (sång på ’Like a caveman’).

Aktiv sedan
2019

Diskografi
The Yellow Tower (EP 2019)

LÄNKAR
Spotify Youtube Facebook

Via enmansprojektet The Yellow Tower är han emellertid kapten på sin egen skuta och har nyligen lösgjort en okammad och tunggungande debut-EP.
– Jag ville göra en enkel skiva med rakt igenom skitig och enkel rock i 3-minuters format. Låtar om kärlek, depression och mardrömmar. Eller bra gym-musik som mina kompisar säger, berättar Daniel Nygren.

Beskriv din stil.
– Lo-fi superrock med inslag av stoner och grunge. Lite som om Queens of the Stone Age och Hellacopters skulle få ett barn, som sedan fick bära en kepa vald av Sex Bob-omb.

Var kan man lyssna på dig?
– Spotify och Bandcamp.

När och var uppträdde du senast?
– Spelade på Broken Dreams i Borlänge i februari med mitt andra band GAUPA. The Yellow Tower har inte spelat live hittills.

Dalarnas bästa scen?
– Broken Dreams i Borlänge och Garaget i Avesta.

Saknar du något i Dalarnas nöjesutbud?
– Spelställen i Falun för mindre band.

Dalarnas bästa band/artist?
– Letters from the Colony.

Senast besökta konsert?
– Ojiichan (chip polka) i Leksand.

Vad lyssnar du helst på just nu?
– Bill Withers, Chikan, Tash Sultana, Monolord.

Vad ser du mest fram emot i år?
– Att få släppa min andra EP, som kommer att låta ganska annorlunda mot denna.

Har du några spelningar planerade?
– Ja.

Framtidsplaner?
– Fortsätta skapa musik och hitta min publik, om det finns någon, utanför gymmet!

ANNONS

SENASTE VECKANS BAND

HEAVY METAL Att hårdrockande Astral Doors från Borlänge tillfälligt lagts på is fick det att klia i fingrarna på några av medlemmarna. Trummisen Johan Lindstedt lät kreativiteten flöda tillsammans med vapendragaren Chrille Wahlgren och vips tog bandet Freaks and Clowns form.
POP Med ena foten i Stockholm och den andra i London har Morasonen Kristoffer ”Koda” Eriksson skrivit hitlåtar till bland andra svenska popsensationen Estraden samt samarbetat med världsstjärnan Ellie Goulding.
ELEKTRONISKT Kreativt skapande har alltid spelat en central roll i Falurotade Ivar Jons liv. Så även handlingskraft och produktivitet.