Rutinerad gitarrist gör solodebut

Gitarristen Daniel Nygren prövar solovingarna med sidospåret The Yellow Tower.
Foto: Malin Henriksson
ROCK Falubon Daniel Nygren är väl förankrad i länets rockdomäner. Då – som sångare och gitarrist i numera insomnade Mother of God. Nu – som stadig medlem i hyllade stonerraketen GAUPA, som dessutom har chans att kamma hem två tunga skalper i årets Dalecarlia Music Awards i Falun den 13 april.
FAKTA
THE YELLOW TOWER

Medlemmar
Daniel Nygren. Medverkande på denna EP var även Jimmy Hurtig (trummor på alla låtar), Jerka Sävström (bas på ’Into a hole’), Emma Näslund (sång på ’Like a caveman’).

Aktiv sedan
2019

Diskografi
The Yellow Tower (EP 2019)

LÄNKAR
Spotify Youtube Facebook

Via enmansprojektet The Yellow Tower är han emellertid kapten på sin egen skuta och har nyligen lösgjort en okammad och tunggungande debut-EP.
– Jag ville göra en enkel skiva med rakt igenom skitig och enkel rock i 3-minuters format. Låtar om kärlek, depression och mardrömmar. Eller bra gym-musik som mina kompisar säger, berättar Daniel Nygren.

Beskriv din stil.
– Lo-fi superrock med inslag av stoner och grunge. Lite som om Queens of the Stone Age och Hellacopters skulle få ett barn, som sedan fick bära en kepa vald av Sex Bob-omb.

Var kan man lyssna på dig?
– Spotify och Bandcamp.

När och var uppträdde du senast?
– Spelade på Broken Dreams i Borlänge i februari med mitt andra band GAUPA. The Yellow Tower har inte spelat live hittills.

Dalarnas bästa scen?
– Broken Dreams i Borlänge och Garaget i Avesta.

Saknar du något i Dalarnas nöjesutbud?
– Spelställen i Falun för mindre band.

Dalarnas bästa band/artist?
– Letters from the Colony.

Senast besökta konsert?
– Ojiichan (chip polka) i Leksand.

Vad lyssnar du helst på just nu?
– Bill Withers, Chikan, Tash Sultana, Monolord.

Vad ser du mest fram emot i år?
– Att få släppa min andra EP, som kommer att låta ganska annorlunda mot denna.

Har du några spelningar planerade?
– Ja.

Framtidsplaner?
– Fortsätta skapa musik och hitta min publik, om det finns någon, utanför gymmet!

ANNONS

SENASTE VECKANS BAND

FOLK/ROCK Efter tio år i Stockholm med tillhörande vändor i Borås bestämde sig göteborgaren Daniel Börjesson för att börja ett nytt kapitel långt bortom storstadens brus. Naturens dragningskraft visade sig vara starkast i Norberg där familjen precis slagit rot.
HIPHOP Som utbildad kriminolog sällar sig Falubon Björn Moberg till ”de goda” inom hiphopgenren och trotsar de ofta drog- och våldsbetonade texterna genom positiva budskap. Efter många verksamma år under namnet Spiken nysatsar han nu som Kriminologen och och är aktuell med sin tredje singel på kort tid, ”I en tid som nu”.
SINGER/SONGWRITER Falkenbergsfostrade musikern Jonathan Wien slog rot i Falun för sju år sedan och har funnit sig väl tillrätta i Dalarnas frodiga frilufts- och kulturliv. Med ett knippe singlar i bagaget riktas fokus mot debut-EP:n med den hoppfulla titeln ”The best is yet to come” som släpps den 20 mars.