Proggrävarna håller lågan vid liv

Elda Med Höns smygstartar julfirandet på Gala Elverket i Falun.
Foto: Pressbild
PROGG/ROCK Hosjö, Falun, 1970. De nyinflyttade bröderna Stefan och Peo Ohlsson är spelsugna och börjar ragga bandmedlemmar lite här och var. Snöbollen är i rullning och snart består Elda Med Höns av hela 13 personer.
FAKTA
ELDA MED HÖNS

Medlemmar
Stefan Ohlsson – gitarrer och sång, Åke Wänn – klaviaturer, fiol och sång, Mats Brännlund – bas och sång, Thomas Sundin – trummor och sång, Leif Olsson – saxofoner, munspel och sång, Göran Gabrils – slagverk och sång, Göran Andersson – gitarrer.

Aktiva sedan
1970, gjorde uppehåll 1980-90-talet och drog igång igen i början av 2000-talet. Fem av dagens medlemmar är originalmedlemmar sedan 70-talet.

Diskografi
Elda Med Höns (album 1970)

LÄNKAR
Spotify Youtube Facebook

En succéartad spelning i Stockholm mynnar ut i skivkontrakt och albumsläpp 1975.
Efter två decennier i träda återuppstår bandet igen i början av 2000-talet och sedan dess har det rullat på. Lördag den 2 december tar nuvarande uppsättning plats på Gamla Elverkets scen i Falun tillsammans med Duo JadlingOhlsson.
– Så här års brukar vi ha en julfest för våra vänner men då vi stod utan lokal i år passade vi på att ta den här spelningen. Efter en höst i replokalen känns det riktigt bra att komma ut och spela igen, säger gitarristen Göran Andersson.

Beskriv er stil. – Rötterna finns i 60- och 70-talsmusiken och fundamentet är rock och pop. Men sen drar det i praktiken iväg åt en massa andra musikaliska håll likt den engelska proggen.

Var kan man lyssna på er? – På Spotify finns ”Höga Klackar” från vår LP. Och så finns en hel del på Youtube.

När och var uppträdde ni senast? – Thunströmska gården i centrala Falun i augusti.

Dalarnas bästa scen? – Vi trivs överallt där vi får spela.

Saknar du något i Dalarnas nöjesutbud? – Nej, det tror jag inte. Letar man så finns det något för alla.

Dalarnas bästa band/artist? – Har för dålig koll för att plocka ut någon särskild.

Senast besökta konsert? – Good Harvest på Kulturhuset tio14 förra fredagen.

Vad lyssnar du helst på just nu? – Robert Plant, sångaren i Led Zeppelin, gör numera skivor på egen hand med sin grupp The Sensational Space Shifters. De vågar blanda tunga trummor och elgitarrer med instrument som oud, kora, djembe och till det plocka in loopar, blås, steelguitar och så vidare i låtarna.

Vilken låt får dig på gott humör? – Finns många men jag tar ”Dancing Queen” med Abba.

Har ni fler spelningar inbokade? – Vi jobbar för närvarande på några egna evenemang i januari och i påsk. Våren brukar också innehålla någon spelning i Uppsala. Vi skulle också gärna spela på någon av sommarens musikfestivaler.

Framtidsplaner? – Bandets yngsta medlem börjar närma sig 60 år och några av oss är redan folkpensionärer så vi önskar att vi får förbli pigga och friska så att vi kan fortsätta spela och ha roligt.

ANNONS

SENASTE VECKANS BAND

FOLK/ROCK Efter tio år i Stockholm med tillhörande vändor i Borås bestämde sig göteborgaren Daniel Börjesson för att börja ett nytt kapitel långt bortom storstadens brus. Naturens dragningskraft visade sig vara starkast i Norberg där familjen precis slagit rot.
HIPHOP Som utbildad kriminolog sällar sig Falubon Björn Moberg till ”de goda” inom hiphopgenren och trotsar de ofta drog- och våldsbetonade texterna genom positiva budskap. Efter många verksamma år under namnet Spiken nysatsar han nu som Kriminologen och och är aktuell med sin tredje singel på kort tid, ”I en tid som nu”.
SINGER/SONGWRITER Falkenbergsfostrade musikern Jonathan Wien slog rot i Falun för sju år sedan och har funnit sig väl tillrätta i Dalarnas frodiga frilufts- och kulturliv. Med ett knippe singlar i bagaget riktas fokus mot debut-EP:n med den hoppfulla titeln ”The best is yet to come” som släpps den 20 mars.