Ödesmättad brukshistoria

Horndal från Horndal är aktuella med debutalbumet ”Remains”.
Foto: Pressbild
HARDCORE/METAL Det övergivna järnbruket i den nästintill bortglömda byn i södra Dalarna hemsöks av minnen. Arbetarnas desperata kamp att rädda såväl sitt eget som hela ortens levebröd antog teatraliska former.
FAKTA
HORNDAL

Medlemmar
Henrik Levahn (gitarr & sång), Erik Welén (bas), Fredrik Boëthius Fjärem (gitarr) och Pontus Levahn (trummor)

Aktiva sedan
2016

Skivbolag
Prosthetic Records

Diskografi
Horndal (EP 2017), Remains (LP 2019)

LÄNKAR
Spotify Soundcloud Youtube Facebook

Kvartetten Horndal, med starka band till byns mörkaste kapitel, har omsatt den sceniska nedläggningsprotesten i debutplattan ”Remains”.

– Det är en sann spökhistoria om den lilla bruksorten vi kommer ifrån, berättad så hårt och tungt vi bara kan. Skivan är inspirerad av en teaterpjäs som spelades i protest mot nedläggningen av bruket på 70-talet. Vår far spelade Djävulen. Ganska metal faktiskt, förklarar trummisen Pontus Levahn.

Beskriv er stil.
– Till dem som gillar hård musik säger jag ”hardcore-aktig sludge-metal”. Till dem som inte gör det säger jag att vi för ”diaboliskt oväsen”.

Var kan man lyssna på er?
– Du kan beställa världens snyggaste vinylskiva från vår Bandcamp. Och lyssna på Spotify. Följ oss på Facebook så får ni reda på allt.

Bor ni kvar i Horndal?
– Familjen stannade kvar i ett gäng år efter nedläggningen, men flyttade sen in till Avesta, som så många andra. Det fanns för lite kvar i Horndal.

När och var uppträdde ni senast?
– Vi spelade i Gävle på Gefle Hårdrocksklubb med det suveräna grindcorebandet Gadget förra helgen.

Dalarnas bästa scen?
– På första plats kommer Modellboden Horndals brukspark. Där hade vi en av våra första spelningar. Fantastiskt. På andra plats kommer Qlturhuset i Avesta. Utan Qlturhuset hade jag aldrig spelat musik i dag. Tack!

Saknar du något i Dalarnas nöjesutbud?
– Tycker det verkar vara ganska bra. Men det är klart, ännu fler scener för alternativ musik vill man ju alltid ha. Sen vill jag passa på att hylla Dalapop som jag tycker gör massor för Dalarnas musik. Tack!

Dalarnas bästa band/artist?
– Craft, Dödsrit och Björn Skifs.

Senast besökta konsert?
– Atata i Tokyo. De spelar all musik som finns samtidigt.

Vad lyssnar du helst på just nu?
– The Jesus Lizard, Hansson & Karlsson, Kriegshög, Interment, Mammoth Grinder och Beak.

Har ni några spelningar inbokade?
– Borlänge Broken Dreams den 29 maj. Dit måste alla masar komma. Sen spelar vi i Stockholm den 23 mars och den 6 april. Och i Umeå den 29 mars. En del annat är på gång. Boka oss! Vi spelar gärna mer i Dalarna.

Framtidsplaner?
– Fortsätta turnera, spela in fler skivor och fortsätta skrika berättelsen om Horndal. Folk hör av sig dagligen från olika platser i världen och berättar att samma sak hänt deras hemorter, så många verkar kunna relatera.

ANNONS

SENASTE VECKANS BAND

FOLK/ROCK Efter tio år i Stockholm med tillhörande vändor i Borås bestämde sig göteborgaren Daniel Börjesson för att börja ett nytt kapitel långt bortom storstadens brus. Naturens dragningskraft visade sig vara starkast i Norberg där familjen precis slagit rot.
HIPHOP Som utbildad kriminolog sällar sig Falubon Björn Moberg till ”de goda” inom hiphopgenren och trotsar de ofta drog- och våldsbetonade texterna genom positiva budskap. Efter många verksamma år under namnet Spiken nysatsar han nu som Kriminologen och och är aktuell med sin tredje singel på kort tid, ”I en tid som nu”.
SINGER/SONGWRITER Falkenbergsfostrade musikern Jonathan Wien slog rot i Falun för sju år sedan och har funnit sig väl tillrätta i Dalarnas frodiga frilufts- och kulturliv. Med ett knippe singlar i bagaget riktas fokus mot debut-EP:n med den hoppfulla titeln ”The best is yet to come” som släpps den 20 mars.