New York nästa för originell kvartett

Näst intill kultförklarade Protes Bengt åker till USA där gig i New York och Pittsburgh väntar.
Foto: Pressbild
MANGELPUNK/FAST CORE Den mycket sällsynta men, i förtrogna kretsar, vida omtalade mangelkvartetten Protes Bengt föddes via en korsbefruktning mellan kängpunkpionjärerna i Mob 47 och falubandet Filthy Christians i mitten av 80-talet. 1986 släppte bandet en 7-tummare och påbörjade en inspelning av 40 låtar.
FAKTA
PROTES BENGT

Medlemmar
Per – sång, Åke – gitarr, Ola – bas, Chrille – trummor

Aktiva sedan
1985

Skivbolag
Röj Records, 625 Thrashcore, Konton Crasher Records och Insane Society Records

Diskografi
In Bengt We Trust (1986, Röj Records), Manglar som ägg (2000, 625 Thrashcore, US), Pick Your Bengt (2018, Konton Crasher Records, US, Insane Society Records, Europa)

LÄNKAR
Spotify Youtube Facebook

Projektet har sedan legat i bitvis orolig dvala fram till 2017 då man bestämde sig för att återuppta inspelningen. Det färdigställda alstret släpps nu som 12-tumsvinylen ”Pick your Bengt”.
Än mer sensationellt, kan tyckas, är att det stökiga gänget lyckats landa ett gig i den amerikanska världsmetropolen New York nu på torsdag, den 16 augusti.
– Spelningen är ett exklusivt gig på en klubb i Brooklyn, New York, säger basisten Ola Strålin från Falun.

Beskriv er stil. – Snabb mangelpunk med 20-sekunderslåtar och plojtexter, men även inslag av seriösare budskap.

Var kan man lyssna på er? – Protes Bengt är allestädes närvarande.

När och var uppträdde ni senast? – Dead Rhythm Fest, Stockholm.

Dalarnas bästa scen? – Har lite dålig koll vad som händer i Dalarna nuförtiden, men Borlänge verkar sätta upp den mest intressanta musiken i dag.

Saknar du något i Dalarnas nöjesutbud? – Bra rockklubbar där någon vågar satsa på en smalare och mer alternativ musikgenre. Kulturgaraget i Avesta och Stoppsmäll i Falun är två goda fanbärare men det behövs fler eldsjälar.

Dalarnas bästa band/artist? – Svart Parad.

Senast besökta konsert? – Church of Misery i Wien.

Vad lyssnar du helst på just nu? – ”Iron Fist” med Motörhead.

Vad ser du mest fram emot i höst? – Mörker, kyla, regn och rusk.

Har ni fler spelningar inbokade? – Pittsburgh, USA, nu i augusti samt Bregenz, Österrike, i höst.

Framtidsplaner? – Förhoppningsvis lite fler bokningar Protes Bengt kan mangla på.

ANNONS

SENASTE VECKANS BAND

JAZZPUNK Jobba, jobba, jooobba! Den välkända ramsan kan mycket väl ha ekat i bakhuvudet på den Ludvika- och Borlängerotade kvartetten Slutavverkning inför skapandeprocessen av EP:n med det missmodiga namnet ”Arbetets sorgemusik del I”.
POP/ROCK En tredjedel av Faluns upproriska punktrio Ärkepucko har tagit ett kliv åt sidan, slagit av på takten och trampat in på en ny stig. Via projektet Mental Klimax har den färgstarka sångerskan och gitarristen Johanna Aspfors försökt hitta balansen och frigett debutsingeln ”Sane”.
POP/ROCK När högen av oinspelat material växt sig för stor insåg Säterbon Mattias Bredenberg att det var läge att starta ett soloprojekt vid sidan av sitt band Walls of Glass.