Metalband med vind i seglen

Letters From The Colony släppte sitt debutalbum 16 februari.
Foto: Ryan Garrison
METAL. I höstas stod det klart att Borlänges metalmaskin Letters From The Colony skrivit ett blytungt kontrakt med tyska skivbolagsjätten Nuclear Blast.
FAKTA
LETTERS FROM THE COLONY

Medlemmar:
Sebastian Svalland, Jonas Sköld, Johan Jönsegård, Alexander Backlund, Emil Östberg

Aktiva sedan:
2010

Skivbolag:
Nuclear Blast Records

Diskografi:
LFTC EP (2011), Galax EP (2014), Vignette (2018)

LÄNKAR
Spotify Youtube Facebook

Den efterlängtade påskriften har nu konkretiserats i form av debutalbumet ”Vignette” som dukas fram såväl fysiskt som digitalt den 16 februari.

– Att äntligen få släppa den här skivan är ett stort ok som lyfts från våra axlar. Vi har jobbat extremt hårt bakom ridån, och att nu ha ett skivbolag som jobbar minst lika hårt, om inte ännu hårdare, känns fantastiskt. Även om vi mest spelar för vår egen skull känns det ändå pirrigt att lyfta på skynket och visa vad vi jobbat på i alla dessa år, säger sångaren Alexander Backlund.

Beskriv er stil. – ”Progressiv dödsmetall” brukar vi svara om vi får frågan, men vi vill lämna allt som rör genre öppet för tolkning. Vi hatar tanken av att hamna i ett fack.

Var kan man lyssna på er? – Så gott som överallt. Vår skiva finns att streama och köpa på de flesta digitala plattformar och utöver de klassiska CD-skivorna har vi även vinylskivor för dem som gillar värme i ljudet med lite härligt knaster.

När och var uppträdde ni senast? – Det känns som 100 år sen, men vi spelade på Fenix i Gävle förra våren.

Dalarnas bästa scen? – Jag måste nog säga Liljan, även om alla metal-och hårdrocksarrangemang känns sjukt malplacerade där.

Saknar du något i Dalarnas nöjesutbud? – Billig bärs. Stockholm slår oss på fingrarna där.

Dalarnas bästa band /artist? – Det finns oerhört mycket bra. Antarktis, October Tide och Volturyon ligger högt upp på listan, men inget klår In Mournings ”Monolith” från 2010. Jävlar, vilken platta.

Senast besökta konsert? – I somras hängde jag en del på Gröna Lund och såg Rival Sons och Korn, två riktigt bra band både live och på skiva. Innan det var jag på Kents sista spelning någonsin, det var bland det mäktigaste jag sett.

Vad lyssnar du helst på just nu? – Just nu är det mycket A Perfect Circle. Jag köpte biljetter till deras första Sverigespelning nu i juni och håller på att återbekanta mig med deras diskografi. Innan det var jag totalt insnöad på Type O Negative ett tag.

Vilken låt får dig på gott humör? – Vilken låt som helst från Lionel Richies ”Can’t Slow Down”-platta. Bara omslaget gör mig varm i hjärtat.

Har ni några spelningar inbokade? – Utöver releasegiget har vi ingenting i kalendern just nu. Vi har fått några turnéerbjudanden som vi väljer bland, och hoppas på att få komma iväg på en längre vända under sommaren/hösten. Vi har även en del festivalarrangörer på tråden.

Framtidsplaner? – Den långsiktiga planen stavas Lamborghini och strandvilla i Monaco, men härnäst är det som ovannämnt turné som står på agendan. Jag ser även fram emot arbetet med nästa skiva som kommer att påbörjas inom kort.

ANNONS

SENASTE VECKANS BAND

FOLK/POP Intresset för musik fick Erika Jansson att lämna hemorten Sandviken för att studera projektledning i musik på Brunnsviks folkhögskola i Borlänge.
POP Bakom den nybakade duon Chy återfinns Borlängeborna och studiekamraterna Herman Ohlsson och Christian Skarin. Debutsingeln ”Human” släpptes i slutet av januari och redan inom någon vecka frigörs även uppföljaren ”Hollow”.
METAL. För ungefär ett år sedan släppte Natum Abortus sina första fyra låtar, som utöver digitalt även levererades välförpackade i det lika obeaktade som delikata formatet kassettband.