Med musiken som mental ventil

Under namnet Mental Klimax har Falubon Johanna Aspfors släppt debutsingeln ”Sane”.
Foto: Pressbild
POP/ROCK En tredjedel av Faluns upproriska punktrio Ärkepucko har tagit ett kliv åt sidan, slagit av på takten och trampat in på en ny stig. Via projektet Mental Klimax har den färgstarka sångerskan och gitarristen Johanna Aspfors försökt hitta balansen och frigett debutsingeln ”Sane”.
FAKTA
MENTAL KLIMAX

Medlemmar
Johanna Aspfors

Aktiv sedan
2016

Diskografi
Sane (singel 2019)

LÄNKAR
Spotify Youtube Facebook

– Jag har under en väldigt lång tid av mitt liv haft problem med både depression och ångest. Låten handlar om min frustration över vården och min upplevelse med att inte känna sig hörd, jag hoppas att andra som befinner sig i samma sits som jag ska känna att de inte är ensamma. Efter en segdragen kamp är jag nu snart i mål med min utredning och det är värt det, förklarar Johanna Aspfors.

Beskriv din stil.
– Min stil är vad jag vill att den ska vara. Just nu är det rock men tidigare har jag skrivit mycket pop och ballader. Jag är en person som lätt blir uttråkad och söker nya sätt att stimulera min kreativa ådra. Detta är både bra och dåligt då det å ena sidan betyder att jag konstant utvecklas men å andra sidan också att vissa saker inte blir klara.

Var kan man lyssna på dig?
– Jag finns på Spotify och där hittar ni min singel ”Sane”.

När och var uppträdde du senast?
– Jag uppträde senast i söndags med mitt punkband Ärkepucko. Då spelade vi i Mora på Lilla Helfetet. Det var kul! Jag spelade även i lördags med detta projekt, Mental Klimax.

Dalarnas bästa scen?
– Jag skulle nog säga Hedemora Out n’ Loud. Där var det i alla fall roligast att spel och publiken är super.

Saknar du något i Dalarnas nöjesutbud?
– Alltid fler kvinnor och alltid mer punk. Inte för att det inte finns massa bra kvinnor och punkare utan för att man inte kan få för mycket av det.

Dalarnas bästa band/artist?
– The Sensitives, Suzy Rowan, Raketklubben, Miss Li, Gaupa och massa fler.

Senast besökta konsert?
– Hm! I söndags då antar jag, då vi spelade på den så kallade Livekarusellen där det fanns flera andra bra band som vi såg också. Annars tror jag att det var The Baboon Show i Borlänge.

Vad lyssnar du helst på just nu?
– Billie Ellish, LP och Lastkaj 14!

Vad ser du mest fram emot i år?
– Att se en massa bra band, få min psykiska hälsa i fas och skapa en massa bra musik.

Har du några spelningar inbokade?
– Nej! Men om du vill att jag ska komma och spela så skriv till mig på Facebook.

Framtidsplaner?
– Ja! Att vara lycklig!

ANNONS

SENASTE VECKANS BAND

ROCK/PUNK Jaga spelningar, släpa runt på instrument och tung utrustning, mödosam och tidskrävande marknadsföring samt oundvikliga slitningar i gruppen. Medaljens baksida fick falubon Caroline Strand att starta projektet Gun Bun Baby genom vilket hon kravlöst och njutningsfullt skapar och släpper sin egen musik i sin egen takt. Med god hjälp av partnern Erik Berglund. Två färska singlar finns ute och en tredje lurar i faggorna.
BLUES/AMERICANA Tremänningarna Patrik Steen och Anki Källström vårdar sina Borlängerötter ömt och skapar musik av såväl hemortens som den gemensamma släktens historia. Duon kallar sig Alberta Stonewell och är aktuell med debutsingeln ”The River” som skildrar ett spännande stycke ur hembygdens rika historieskafferi.
ROCK Borlängekillarna i färska actionrockande Lightyear Loopers sätter ribban högt och tar sikte på att bli ett nytt Nirvana. På kort tid har den energiska trion visat att förutsättningarna för detta är skäligen goda. Skivkontraktet är redan bärgat, spelningarna radar upp sig och den 17 januari frigörs debutsingeln ”Heart Attack”.