Lies trotsar samtida normer

Falumusikern Mattias Lies är aktuell med en ny singel samt en vår- och sommarturné.
Foto: Georgios Grigoriadis
POP/VISA Falusonen Mattias Lies är inne i en produktiv fas. Förra året kom fjärde albumet ”Arvet” som följdes upp med turné såväl på hemmaplan som på andra sidan Atlanten.
FAKTA
MATTIAS LIES

Aktiv sedan
2005

Skivbolag
Lies Musik/ Valley Music (Dalapop)

Diskografi
Mattias Lies (2005), Messages (2008), Still believe in Lies (2012), Arvet (2018)

LÄNKAR
Spotify Youtube Facebook

Medan den femte plattan tar form släpper den strävsamme tonkonstnären en filosofiskt djupsinnig singel.
– Nya singeln ”Dr. Jekyll” är en personlig samtidsbetraktelse inspirerad av filmklassikern ”Fight Club”. Den gör även upp med ett samhälle som genomsyras av perfektionistiska förhållningssätt, där kärnvärden som personlig utveckling ställs mot karriär och ytlig bekräftelse, förklarar Mattias Lies, som nyligen inlett sin vår- och sommarturné.

Beskriv din stil.
– Amerikansk singer-songwritertradition möter svensk visa och pop.

Var kan man lyssna på dig?
– Man finner mig på Spotify, Youtube, Itunes, Amazon, Deezer etcetera.

När och var uppträdde du senast?
– På klubben Hijazz, Uppsala den 25 april.

Dalarnas bästa scen?
– Kulturföreningen Kulturstötens livearrangemang må vara få till antalet men de är de bästa.

Saknar du något i Dalarnas nöjesutbud?
– Ja, fler livescener för akustiska akter samt en större festival som bokar på internationella storheter.

Dalarnas bästa band/artist?
– Jag skulle aldrig slå fast något sådant men en bra snubbe som sticker ut är ju Tallest Man on Earth, inget nytt under solen dock.

Senast besökta konsert?
– När Coste Apetrea-trio spelade efter mig på Hijazz, hehe.

Vad lyssnar du helst på just nu?
– Det är en hel del folk och americana just nu. Senaste upptäckterna är Brothers Osborne och John Fullbright som skrivit en hel del bra grejer.

Vad ser du mest fram emot i sommar?
– Min turné.

Har du några spelningar inbokade på hemmaplan?
– Midsommarnattsspelning i Sundborns kyrka 22/6, Visfestivalen i Malungsfors 12/7, Thunströms café 20/7. Fler gig ligger i luften men de är inte offentliggjorda i nuläget.

Framtidsplaner?
– Jag jobbar just nu med att färdigställa platta nummer 5. Eventuellt blir det ett singelsläpp från den redan under hösten. Utöver detta så vill jag fortsätta spela live så mycket det bara går.

ANNONS

SENASTE VECKANS BAND

FOLK/ROCK Efter tio år i Stockholm med tillhörande vändor i Borås bestämde sig göteborgaren Daniel Börjesson för att börja ett nytt kapitel långt bortom storstadens brus. Naturens dragningskraft visade sig vara starkast i Norberg där familjen precis slagit rot.
HIPHOP Som utbildad kriminolog sällar sig Falubon Björn Moberg till ”de goda” inom hiphopgenren och trotsar de ofta drog- och våldsbetonade texterna genom positiva budskap. Efter många verksamma år under namnet Spiken nysatsar han nu som Kriminologen och och är aktuell med sin tredje singel på kort tid, ”I en tid som nu”.
SINGER/SONGWRITER Falkenbergsfostrade musikern Jonathan Wien slog rot i Falun för sju år sedan och har funnit sig väl tillrätta i Dalarnas frodiga frilufts- och kulturliv. Med ett knippe singlar i bagaget riktas fokus mot debut-EP:n med den hoppfulla titeln ”The best is yet to come” som släpps den 20 mars.