Kraftfull atmosfärisk köldknäpp

Bakom projektet Dödsrit står den mångsysslande före detta Totem Skin-medlemmen Christoffer Öster, som numer även lirar gitarr i hardcorebandet Radium Grrrls.
Foto: Pressbild
BLACK METAL I samma veva som det lika blytunga som bejublade hardcorebandet Totem Skin från Falun/Borlänge gick i graven 2017 vaknade det frostiga enmansprojektet Dödsrit till liv, grundat av den tongivande medlemmen och Borlängebon Christoffer Öster.
FAKTA
DÖDSRIT

Medlem
Christoffer Öster

Aktivt sedan
2017

Skivbolag
I nuläget Prosthetic Records (USA), Wolves of Hades (Nederländerna), tidigare Alerta Antifascista Records (Tyskland)

Diskografi
Dödsrit S/T (2017) och Spirit Crusher (2018)

LÄNKAR
Spotify Youtube Facebook

Två LP-skivor har hittills nått ut till den brokiga anhängarskaran.
– Den senaste, ”Spirit Crusher”, släpptes den 29 september av Prosthetic Records, säger enmansarmén Christoffer Öster.

Beskriv din stil. – Stilen varierar lite, även fast jag skulle vilja säga att grunden egentligen är hardcore. Men det är nog mest black metal- och crustvibbarna som lyser genom. Även lite atmosfäriska post-metalpartier finns här och där.

Var kan man lyssna på dig? – Båda albumen finns på Spotify, Itunes och så vidare. Fysiska exemplar som vinyl, CD och kassett finns också.

När och var uppträdde du senast? – Dödsrit är enbart ett studioprojekt. Men senaste gången jag uppträdde var med Radium Grrrls i Hudiksvall på Ostämmanfestivalen.

Dalarnas bästa scen? – Svårt att säga position. Men arrangörerna Punx Picknick sätter upp Dalarnas bästa spelningar utan tvekan.

Saknar du något i Dalarnas nöjesutbud? – Mer regelbundna hardcore/punkspelningar och ett ställe som till exempel Bergstenska Gården och Bergsprängaren som fanns tidigare.

Dalarnas bästa band/artist? – Ett ganska nytt band som heter Antarktis från Vansbro.

Senast besökta konsert? – I helgen var jag ned till Linköping för att kolla på amerikanska Tragedy.

Vad lyssnar du helst på just nu? – I nuläget lyssnar jag på Impalers, Wolves in the throne room, Cult of Luna och Halshug. Senaste plattan med sludgebandet Thou var riktigt bra också!

Vilken låt får dig på gott humör? – Gott humör vet jag inte. Men något random snabbt råpunkband ger mig alltid energi.

Har du några spelningar planerade? – Inte med Dödsrit och så lär det nog förbli.

Framtidsplaner? – Skriva mer musik och förhoppningsvis spela in en fullängdare med Radium Grrrls.

ANNONS

SENASTE VECKANS BAND

JAZZPUNK Jobba, jobba, jooobba! Den välkända ramsan kan mycket väl ha ekat i bakhuvudet på den Ludvika- och Borlängerotade kvartetten Slutavverkning inför skapandeprocessen av EP:n med det missmodiga namnet ”Arbetets sorgemusik del I”.
POP/ROCK En tredjedel av Faluns upproriska punktrio Ärkepucko har tagit ett kliv åt sidan, slagit av på takten och trampat in på en ny stig. Via projektet Mental Klimax har den färgstarka sångerskan och gitarristen Johanna Aspfors försökt hitta balansen och frigett debutsingeln ”Sane”.
POP/ROCK När högen av oinspelat material växt sig för stor insåg Säterbon Mattias Bredenberg att det var läge att starta ett soloprojekt vid sidan av sitt band Walls of Glass.