Hiphop med välvilliga vibbar

Singelaktuelle Björn Moberg, tidigare känd som Spiken, har lämnat Borlänge för Falun och kallar sig numer Kriminologen.
Foto: Pressbild
HIPHOP Som utbildad kriminolog sällar sig Falubon Björn Moberg till ”de goda” inom hiphopgenren och trotsar de ofta drog- och våldsbetonade texterna genom positiva budskap. Efter många verksamma år under namnet Spiken nysatsar han nu som Kriminologen och och är aktuell med sin tredje singel på kort tid, ”I en tid som nu”.
FAKTA
KRIMINOLOGEN

Medlem
Björn Moberg

Aktiv sedan
Har gjort musik sedan 2007 under artistnamnet Spiken. Är nystartad sedan 2020 med Kriminologen.

Diskografi
Spridda Tankar (2008), Bättre än bara bra (2008), Det här är min stil (2012), Den enda vägen är framåt (2016) samt massa singelsläpp.

LÄNKAR
Spotify Youtube Facebook

– En låt med mina tankar kring den polariseringsvåg vi ser i världen i dag med politisk och religiös extremism, populism, flyktingkrisen och nu – mer aktuellt än någonsin – coronaviruset, säger Björn Moberg.

Beskriv din stil.
– Jag gör svensk hiphop som innehåller positiva och viktiga budskap. Jag vill göra skillnad för människor i vårt samhälle, genom min musik och mina ord.

Var kan man lyssna på dig?
– Jag finns på Spotify, Youtube och massa andra musiktjänster under artistnamnet Kriminologen.

När och var uppträdde du senast?
– Hade ett kort uppträdande på företagsfrukosten i Falun häromveckan.Dessförinnan hade jag en musikföreläsning, alltså spelning plus föreläsning, på Ta Tillvara i Borlänge.

Dalarnas bästa scen?
– Dalarna har ju så många bra scener! Mycket imponerande. Tycker Magasinet i Falun har tagit mycket plats den senaste tiden med feta artister, keep it up!

Saknar du något i Dalarnas nöjesutbud?
– Nej, jag är tvärtom imponerad över nöjesutbudet som finns här, alltifrån olika typer av teatertillställningar till musikevent, mindre som större.

Dalarnas bästa band/artist?
– Precis som med nöjesutbudet så finns det många bra artister. Mando Diao, Miss Li och Prop Dylan för att nämna några.

Senast besökta konsert?
– Har varit rätt lugnt ett tag med konserter, men var på Newkid för ett tag sen. Riktigt grym kille med bra drag!

Vad lyssnar du helst på just nu?
– Mina egna kommande låtar går varmt i högtalarna just nu hehe! Skämt åsido, i övrigt har jag alltid varit allätare. Gärna något av Bullet for my Valentine på gymmet, Tchaikovsky för att koppla av och svensk hiphop resten av tiden.

Vad ser du mest fram emot i år?
– Jag har tjänstledigt just nu för att lägga hela min tid på mitt företag, där musiken ingår. Känns riktigt spännande och utmanande!

Har du några spelningar på gång?
– Flera planerade, dock ingen bokad och klar än, men det kommer inom kort. Håll utkik.

Framtidsplaner?
– Full fart med musiken framåt, målet är att skapa en positiv förändring för det svenska folket med min musik och mina budskap. Let’s go!

ANNONS

SENASTE VECKANS BAND

FOLK/ROCK Efter tio år i Stockholm med tillhörande vändor i Borås bestämde sig göteborgaren Daniel Börjesson för att börja ett nytt kapitel långt bortom storstadens brus. Naturens dragningskraft visade sig vara starkast i Norberg där familjen precis slagit rot.
HIPHOP Som utbildad kriminolog sällar sig Falubon Björn Moberg till ”de goda” inom hiphopgenren och trotsar de ofta drog- och våldsbetonade texterna genom positiva budskap. Efter många verksamma år under namnet Spiken nysatsar han nu som Kriminologen och och är aktuell med sin tredje singel på kort tid, ”I en tid som nu”.
SINGER/SONGWRITER Falkenbergsfostrade musikern Jonathan Wien slog rot i Falun för sju år sedan och har funnit sig väl tillrätta i Dalarnas frodiga frilufts- och kulturliv. Med ett knippe singlar i bagaget riktas fokus mot debut-EP:n med den hoppfulla titeln ”The best is yet to come” som släpps den 20 mars.