Duo med djupa rötter i Dalarna

Borlängebördiga duon Alberta Stonewell har precis släppt sin debutsingel ”The River”.
Foto: Pressbild
BLUES/AMERICANA Tremänningarna Patrik Steen och Anki Källström vårdar sina Borlängerötter ömt och skapar musik av såväl hemortens som den gemensamma släktens historia. Duon kallar sig Alberta Stonewell och är aktuell med debutsingeln ”The River” som skildrar ett spännande stycke ur hembygdens rika historieskafferi.
FAKTA
ALBERTA STONEWELL

Medlemmar
Patrik Steen och Anki Källström

Aktiva sedan
2019

Skivbolag
ManCave Recordings

Diskografi
The River (singel 2019)

LÄNKAR
Spotify Soundcloud Youtube Facebook

– Det är en sång om Dalälven mellan två forsar i Södra Forssa i Borlänge. Här brände Engelbrekt och Dalkarlarna ned den danske fogden Jens Eriksons fästning vilket var början på Sveriges frigörelse från den danska ockupationen. En historia alla Borlängeungar har fått höra som barn, utvecklar Patrik Steen.

Beskriv er stil.
– Americana från Dalarna inspirerad av musik från den amerikanska södern.

Var kan man lyssna på er?
– Vi finns på Spotify.

När och var uppträdde ni senast?
– Vi hade en musikhistorisk föreställning på Gamla Elverket i Falun i december. Förutom det har vi har hunnit med flera roliga gig. Som Apan i Vikarbyn – så coolt ställe! House of Blues hemma i Borlänge där vi på 50-årsdagen av Woodstock spelade ”The Weight” av The Band. Häftig känsla.

Dalarnas bästa scen?
– Alla livescener är viktiga att behålla, alla scener är bra scener oavsett antal i publiken. De få som finns kvar att viktiga för oss att bevara. Exempelvis House of Blues i Borlänge.

Saknar du något i Dalarnas nöjesutbud?
– Dalarna är traditionellt sett ett kulturmecka. Det formas inte om, utan genrer blandas gränsöverskridande. Det finns plats för alla och man kan uppleva det mesta!

Dalarnas bästa band/artist?
– Det finns ingen som är bäst i musik. Man kan tävla, men ingen vinner egentligen. De vi hör är de vi känner till, men det finns många begåvningar i de röda stugorna.

Senast besökta konsert?
– Borlängebandens Firmafest. En explosion av spelglädje på flera scener samtidigt, vi deltog och hade jättekul!

Vad lyssnar du helst på just nu?
– Americana i alla former. Det ligger där som ett backingtrack till tillvaron. Just nu är det väldigt mycket Bob Dylan på skivtallriken.

Vad ser du mest fram emot i år?
– Vi ser fram mot ytterlig ett spännande år där vi hoppas på fler upplevelser som bland annat i somras där vi hade en privat tillställning på Kvarn’, Ickholmen utanför Rättvik. Både vi och publiken längtar till detta igen!

Har ni några spelningar planerade?
– Vi ska till Karlstad och Norrland.

Framtidsplaner?
– Massor med eget material väntar på att spelas in under året som kommer. Vi planerar just nu en podcast där vi talar om livet, musik med mera. Vi ska bjuda in intressanta gäster där olika teman kommer att inspirera lyssnarna. Håll ögon och öron öppna för Alberta Stonewell!

ANNONS

SENASTE VECKANS BAND

POP/AKUSTISKT Multibegåvade falubon Niklas Rapp har sedan debutalbumet ”Övergångsrit” fyrat av en skrälldus singlar, varav den färskaste så sent som för ett par veckor sedan. Med hjälp av en handfull kvalificerade instrumentalister är platta nummer två klappad, klar och tillgänglig från den 21 februari.
METAL Den månghövdade formationen Lýsis utgörs av sex unga och mycket ambitiösa begåvningar med bas i Falun. Pirrig livedebut väntas ske om ett par veckor medan EP-debuten nyligen genomförts via pinfärska ”All in your hands”.
POP Drömmen om ett band har funnits länge, men det var först när Dan Fuhr fick med sig Magnus Bergman på tåget som JAKKOBI blev verklighet.