Backboons går för högtryck

Falukvartetten Backboons släpper nya plattan ”Hurricane”.
Foto:
ROCK Under hösten har rock ’n’ roll-formationen Backboons från Falun gradvis tilltagit i vindstyrka och avlossat en ny singel varannan vecka. Maxfart av typen kategori 5 har nu uppnåtts och man är redo att slunga ut fullängdsalbum nummer två.
FAKTA
BACKBOONS

Medlemmar
Joel Levin Hämberg – gitarr och sång, Elias Thunell Engvall – leadgitarr, Emanuel Thunell Engvall – bas, Nick Lindqvist – trummor

Aktiva sedan
2009

Skivbolag
Digitalt via Dalapop och Valley Music. Fysikt genom eget bolag.

Diskografi
Hurricane (album, 2019), Saturday Night (EP, 2017), New Generation (album, 2014)

LÄNKAR
Spotify Youtube Facebook

– Efter senaste singeln ”Good Old Song” är vi sjukt glada att äntligen få släppa vårt andra album, ”Hurricane”, som kommer den 28 juni. Albumet är en samproduktion med Dalapop som vi vill rikta ett väldigt stort tack till, berättar gitarristen Elias Thunell Engvall.

Beskriv er stil.
– Rock ’n’ roll med influenser från rock, pop, rockabilly och kanske lite country ibland. Vi plockar lite där vi känner för och behöver.

Var kan man lyssna på er?
– Vi finns överallt där man kan lyssna på musik, men absolut enklast är Spotify. Nya albumet kommer även att finnas i fysiskt format.

När och var uppträdde ni senast?
– Classic Car Week Music Challenge i Rättviksparken.

Dalarnas bästa scen?
– Liljan. Inte för trångt och inte för stort och de bokar både små och stora band och artister. Trevligt att både besöka och spela på.

Saknar du något i Dalarnas nöjesutbud?
– Det skulle nog vara fler mindre scener och rockklubbar, där man kan gå och ta en öl och upptäcka ny musik.

Dalarnas bästa band/artist?
– Oj, den här är svår. Dalarna har så stort och bra musikutbud. Men vårt självförtroende är på topp så det får bli Backboons, såklart.

Senast besökta konsert?
– Det blir alldeles för sällan, men det senaste jag såg var The National Reserve i Avesta. Ett fruktansvärt bra New York-band som alla borde kolla in.

Vad lyssnar du helst på just nu?
– Det som rullar mest just nu är nog Blackberry Smoke och min country-lista med allt från Waylon och Willie till Toby Keith och Luke Combs.

Vad ser du mest fram emot i sommar?
– Ut och spela! Vi har en hel del inbokat med Backboons, men jag kör även lite trubadur-gig med Joel som är en mycket trevlig kontrast till rock ’n’ rollen.

Vad har ni för spelningar inbokade?
– Nu närmast drar vi en sväng till Närpes i Finland och besöker Tomatkarnevalen. Sedan väntar bland annat Putte i Parken i Leksand, Komidsommarfesten i Dala-Floda, Classic Car Week och Larmtorget i Kalmar.

Framtidsplaner?
– Efter sommaren har vi ett par höstspelningar inbokade. Sedan har vi mycket nyskrivet som ligger och väntar på att få bli Backboons-låtar, så vi är väldigt taggade på att se vad det blir av det så småningom.

ANNONS

SENASTE VECKANS BAND

ROCK Det kreativa skapandet och gemenskapen som uppstår ur detsamma är som bränsle i tanken för det gladlynta gänget MerryLane, med hemvist i Falun. Precis pinfärska EP:n ”Alone” illustrerar ett brett tonomfång där distade gitarrer och finstämd sång går i samklang.
INSTRUMENTALT I Östanfors en tidig morgon, i Faluåns spegelblanka vatten eller varför inte i ett hyreshus i Norslund. Musiken gömmer sig överallt i hemstaden Falun, om man får tro Robbin Hagman. Via projektet Den Hemliga Musiken har han tonsatt sina samlade intryck och med varsam hand sammanställt dessa i debutalbumet ”I Staden Eller I Skogarna Omkring”.
ROCK/SOUL Naturens mäktiga element omsätts i starka melodier tyngda av såväl förtröstan som vemod. Projektet Ceci Noir från de djupa skogarna i Dalarnas södra regioner har redan väckt intresse utanför landets gränser via den engelska bloggen Nordic Music Scene.