ANNONS

Veckans Band

Bytte vardagslunk mot kaxig punk

PUNK Kompisgänget från Enviken hade i princip aldrig plockat upp ett instrument när de plötsligt bestämde sig för att starta ett punkband. Mest som en kul grej till en början, ett annorlunda och spännande sätt att umgås i kontrast till vardagslunk och familjeliv.

”Musiken är min verklighetsflykt”

ROCK/SOUL Låtskrivaren och producenten Cecilia från Grangärde låter lungor och sinne insupa Dalarnas högstämda natur. Ut kommer råa, nakna och poetiskt tyngda melodier. Processen har nu manifesterat sig i form av det efterlängtade debutalstret ”Push”.

Ett avsteg från perfektionismen

POP/ROCK Falsksång, felspel och oklara uttal. Det purfärska projektet Broder Henrik Rapp från Falun presenterade sig nyligen via singeln ”Svarta hem” som direkt följs upp av albumet ”Är vi underhållna nu?” med releasedatum den 14 september.

ANNONS

Mysig och meditativ debut

POP Dalarnas praktfulla natur är en outsinlig inspirationskälla. Där, någonstans i de djupaste av skogar, kan man med lite tur skönja Viskas trollbindande blandning av kulning och skrik susa fram mellan trädstammarna.

Het singeldebut av Blackribbon

HÅRDROCK En fot i Ludvika och en i Stockholm. Den tunga kvartetten Blackribbon har formats med garvade medlemmar ur band som Human Rage, Denied och Spiritual Pain. Den heta singeldebuten förlades passande nog till den lika heta sommaren plus att debutplattan hänger i faggorna.

Efterlängtat släpp för harmonisk trio

INDIE/FOLK/AMERICANA Falubon Mikael Novacs idoga harvande på gitarren på hemstadens gator och torg har de senaste åren svällt till trion Presidents & Heroes. Nu är också nybakade debutsingeln ”Ain’t sure of anything” redo att släppas efter att ha legat under jäsduken lite längre än väntat.

New York nästa för originell kvartett

MANGELPUNK/FAST CORE Den mycket sällsynta men, i förtrogna kretsar, vida omtalade mangelkvartetten Protes Bengt föddes via en korsbefruktning mellan kängpunkpionjärerna i Mob 47 och falubandet Filthy Christians i mitten av 80-talet. 1986 släppte bandet en 7-tummare och påbörjade en inspelning av 40 låtar.

Taktfast trio trappar upp tempot

REGGAE Att Borlänges reggaeveteraner i Rootvälta tagit timeout på obestämd tid innebär inte på något sätt att bandmedlemmarna lagt instrumenten på hyllan. Trion Dubland är ett av projekten som fyller tomrummet och håller skaparlågan brinnande hos några av de rutinerade musikerna.

Trio siktar högt med ny singel

PUNKROCK/ALTERNATIVE Med debutsingeln ”State of Grace” markerade falukillarna i Shunk ogenerat sin plats på Dalarnas musikkarta 2015. Ett år och en EP senare delade de scen med legendariska skatepunkbandet Millencolin.

Rutinerad musiker släpper nytt

POP/ROCK/FOLK I över tre decennier har musiken spelat en av huvudrollerna i Ludvikabon Jonas Janssons liv. Hängivenheten har genom åren illustrerats via såväl gitarr som bas och stämband i diverse formationer, inte minst som sångare i metalbandet Mace.