ANNONS

Vikmanshyttans Idrottsförening firar i år 100 år. Detta är något som uppmärksammas i Bruksmuseet. Kjell Gustafsson vid den utställning som Sven Persson ställt i ordning om jubilaren.
Foto: Mikael Eriksson

Växtmarknad först ut vid Bruksmuseet

VIKMANSHYTTAN. Sommaren på Bruksmuseet i Vikmanshyttan startar 25 maj. Och på traditionellt vis är det växtmarknaden som får inleda.

Det är mycket som ska fixas på Bruksmuseet i Vikmanshyttan. Det är bråda dagar för Kjell Gustafsson, ordförande för Vikmanshyttans hembygdsförening och alltiallo på bruksmuseet.
– Jag får en sådan bra hjälp av de övriga i styrelsen, säger han.
I år är det några jubilarer som uppmärksammas lite extra. Vikmanshyttans Idrottsförening firar 100 år. Lika många år firar laboratoriet i Vikmanshyttan. Båda dessa har fått varsin utställning. Annars är mycket sig likt, skolkorten sitter på sin plats och utställningen om Elis Dahlgren finns där den brukar.

Växtmarknaden, som arrangeras i samarbete med Trädgårdsamatörerna, drar i gång sommarsäsongen på Bruksmuseet 25 maj.
– Kön brukar sträcka sig upp över vägen ända till Ctek, säger Kjell Gustafsson.
Repet som håller kön med köpsugna på plats släpps klockan 10.00 Under tre timmar pågår försäljningen av plantor och växter. Samtidigt ska hembygdsföreningen hinna med att servera kaffe, bullar och korv till hungrande besökare.
– Då är det full kommers, vi får springa tills vi stupar.

Midsommarfirandet 21 juni är nästa stora höjdpunkt. En traktor med vagn åker runt på förmiddagen för att samla upp barn och vuxna och köra dem till Bruksmuseet på förmiddagen. Majstången kläs och Kjell Gustafsson säger att det är en populär tillställning som lockar ett 100-tal personer. Själva firandet sker på eftermiddagen med sång och dans kring majstången. Johanna Fredriksson återvänder hem till Vikmanshyttan för att leda lekarna och samtidigt bjuda på skönsång. För barnen finns fiskdamm och traktor med vagn kör lite turer på bruket.

Midsommarfirandet får Vikmanshytteborna på fötterna så det är många som samlas och många är det som återvänder hem under den helgen.
21 juli är det musik vid rostugnen med Byblåset. Sista punkten på programmet denna sommar är Vikmanshyttedagen 24 augusti.

Förutom dessa programpunkter säger Kjell Gustafsson att det kan tillkomma ytterligare något inslag som ett musikcafé.
Bruksmuseet hålls öppet söndagar under juni och augusti samt onsdagar och söndagar under juli.

Publicerad i Annonsbladet /Hedemora/Norberg) vecka 21 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS