Vävstugan firar 50 med utställning

Säters vävstuga fyller 50 år i år, vilket firas med en jubileumsutställning i Kulturhuset på Säters bibliotek. Här ses några av medlemmarna i vävstugan under förberedelserna inför utställningen.
Foto: Pär Sönnert
SÄTER Säters vävstuga fyller 50 år. Det firas med en jubileumsutställning i Kulturhuset på Säters bibliotek. – Man kan se hur trenderna har gått under årens lopp, säger Margareta Robertsson.

Med ett par dagar kvar till vernissagen för utställningen hade vävstugans medlemmar kommit en bra bit på vägen.
– Vi har fått det mesta på plats men det ska upp lite bord och så, så än är det en del kvar att göra, säger Margareta Robertsson.

Hon har varit engagerad som ordförande i nästan 30 år.
– Först drev vi vävstugan som en kommitté men i samband med att vi bytte lokal så bildade vi en förening. Först höll vi till i Kullsvedens gamla skola, sedan i godsmagasinet vid järnvägsstationen och för tio år sedan fick vi en ny fin lokal i en kulvert på Skönviksområdet, berättar Margareta Robertsson.
Vävstugan har drygt 20-medlemmar.
– Men självklart vill vi bli fler medlemmar än så, säger Margareta Robertsson.

Är det svårt för er att välja ut det som ska visas upp på utställningen?
– Nja, inte så värst. De som vill vara med har fått välja ut sina saker. Men det är ju material som har tillverkats under 50 år, så det blir en del. Det är roligt att se hur trenderna har gått under årens lopp när det gäller mönster. Vissa mönster har ju blivit populära på nytt, säger Margareta Robertsson.
Utställningen pågår fram till och med den 30 augusti.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 33 2019.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

HEDEMORA Hedemora Filmstudio gör en omstart i januari, ett år efter starten. Tio smala filmer ska visas under våren.
DALARNA. Svenska Skidförbundet meddelande under veckan att Stina Nilsson efter första etappen av Tour de Ski tvingades avbryta Tour de Ski på grund av smärtor i revbenstrakten.
Landshövdingen blickar tillbaka på året som gått. Utmaningarna länsstyrelsen arbetat med, och vilka framsteg som gjorts. Men även några tankar kring vad som ligger framför oss i Dalarna.