ANNONS

Norrbärke skidklubb alpins ordförande Jonas Andersson och parkansvariga Alexander Johansson berättar om investeringar och framtidsplaner för backen.
Foto: Veronica Rigtorp

Vatten från Kolbäcksån ska ge mer snö i backen

SMEDJEBACKEN. – Vi vill snösäkra backen, och det här är ett första steg i dettA. Det säger Jonas Andersson, ordförande i Norrbärke Skidklubb Alpin, angående ansökan om att få ta vatten från Kolbäcksån.

Med en ökad tillströmning av skidgäster har klubben en utmaning i att tillverka tillräckligt mycket snö och tillräckligt fort.
I dag tillverkar klubben snö av vatten från Bogtjärn.
– Tillsammans med Norrbärke längd tar vi cirka 70 kubikmeter per timme (m3/t) ur Bångtjärn. Vi pumpar ungefär 40 m3/t och längd 30 m3/t. För Kolbäcksån har vi tänkt ta ut 360 m3/t men vattendomen söks på 400 m3/t. Vi behöver också många fler snökanoner för att kunna nyttja den högre kapaciteten, främst vid högre temperaturer, förklarar Jonas Andersson.
Då kommer det att gå sex gånger snabbare att öppna backen. Det ska inte ta mer än tre-fyra dagar att spruta backen.

Det är Smedjebackens kommun som söker vattendomen hos Mark- och miljödomstolen för att få ta ut vatten från Kolbäcksån tillsammans med Norrbärke Längdskidor och NSK Alpin.
– Länsstyrelsen är redan positiv till idén. Förhoppningsvis får vi en dom efter semestern, säger Jonas Andersson.
I fjol investerade klubben 700 000 kronor på nya rör för att förse snökanonerna med vatten. De grävdes ned under hösten och finansierades med pengar från Jordbruksverket, kommunen och Norrbärke Skidklubb Alpin.
– Vi har en väldigt duktig kille i klubben, Wilhelm Jacobsson, som är med i vår styrelse som är superduktig på att hantera och hitta möjliga bidrag för oss att söka, berömmer Jonas Andersson.

Klubben har redan sett att snötillverkningen gått bättre och fortare med fler ställen att koppla upp snökanonerna.
Att den centrumnära backen är populär har inte minst märkts av under årets säsong, då klubben fick trycka upp fler säsongskort när de befintliga tog slut.
En del av anstormningen just i år kan vara begränsningen av besökare i närliggande Romme Alpin.
Norrbärke Skidklubb Alpin är en aktiv klubb med växande intresse hos både klubbens ungdomar och vuxna. Här görs allting ideellt och idéerna är många och genomförts med iver och entusiasm.
Till exempel fick man på grund av pandemin inte ha värmestugan öppen.
Då tog man kontakt med en av ortens krögare, Lisen Baier som driver Villa Gladtjärn, som kom till anläggningen för att se om det gick att med Galdtjärns tillstånd bedriva matservering, vilket det gjorde.
– Det är vanligtvis företag som sponsrar oss, nu blev det tvärs om, och vi som förening supportade ett företag, det var en kul tvist, säger Jonas Andersson och ler.

Uvbergsbackens park på vänster sida om liften, sköts av parkansvariga Alexander Johansson med flera. Foto: Veronica Rigtorp

Uvbergsbacken har också en fin park, anlagd av parkansvarige Alexander Johansson och hans medhjälpare.
– Mitt största fokus är att se till att de som vill åka i mer än en vanlig slalombacke har en större ”lekplats” med rails, boxar och hopp. En lekpark för de adrenalinsökande, förklarar Alexander.
Det är Alexander och hans gäng som formar hoppen och ser till att landningen blir lagom mjuk och på rätt ställe.
Parken ligger i en av nedfarterna, men det finns även en lite mindre ”park” i slutet av stora backen, med lite rails och rör, som är inkörsporten till mer avancerad åkning.
När Alexander visar runt i backen, ser han att solen tagit hårt på snön vid den nedre parken, och avspärrningar har satts upp för att ingen ska skada sig.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS