ANNONS

I december i fjol skrev Annonsbladet om att Vasaloppsklubben Hedemora tilldelats Hedemora kommuns miljöpris (som man delade med Anja A Hedqvist). Här ses Anders Carlsson och Håkan Frenell vid den nya slogboden på Nibblebergets topp.
Foto: Arkiv

Vasaloppsklubben har öppnat Skidmuseet på Nibbleberget: “Vill visa att vi finns”

HEDEMORA Vasaloppsklubben Hedemora har slagit upp portarna till sitt skidmuseum som är beläget på Nibbleberget. “Det bör vara ett av landets högst belägna skidmuseer”, tror Håkan Frenell, klubbens ordförande.

Den 9 oktober var det dags för öppet hus i skidmuseet på Nibbleberget. Vasaloppsklubben Hedemora bjöd in och ett 50-tal besökare kom för att titta på museet.
– Detta var egentligen första gången som museet visades upp för allmänheten. Vi har ju hållit på med detta i flera år och nu ville vi berätta att vi finns till, säger Håkan Frenell.

Det ideella arbetet på Nibbleberget ledde i fjol till att Vasaloppsklubben tilldelades Hedemoras kommuns miljöpris som man delade med Anja A Hedqvist, som prisades för sina insatser med Bensåsleden i Garpenberg.
– Vi har även byggt ett utegym här på Nibbleberget och så röjer vi stigarna som kan användas för vandring och mountainbikecykling. Däremot är det svårt att spåra skidspår här då berget är stenigt och träden gör att det inte blir så mycket snö som behövs, säger Håkan Frenell.

Vasaloppsklubben Hedemora har visat upp sitt Skidmuseum och sin nya slogbod på Nibblebergets topp. Foto: Håkan Frenell 

Museet innehåller skidor från både förr och nu.
– De äldsta är från 1850-talet. De är lite likartade de som används nu, eftersom det är skinn under de gamla skidorna. Det påminner lite om de moderna skidorna, säger Håkan Frenell.

Han tror att museet kan vara unikt i Sverige.
– Det bör vara ett av landets högst belägna skidmuseer. Vi har en fantastisk utsikt härifrån, Nibbleberget är en av Dalarnas finaste utsiktsplatser. Men det finns ingen väg fram till själva museet, så man får gå på en stig sista biten, säger Håkan Frenell.

Vid museet har klubben även byggt en slogbod som visades upp under öppet hus. Vasaloppsklubben Hedemora har ett hundratal medlemmar.
– Men vi är väl runt 12-15 stycken som är mest aktiva och som träffas ett par gånger i veckan för att motionera eller att jobba med stugan och att röja stigarna. När det gäller skidmuseet så kommer vi nog att ha vissa dagar där vi bjuder in besökare att komma och titta på museet och använda slogboden, säger Håkan Frenell.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 42, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS