ANNONS

Lars-Åke Östlin, Niklas Arfs och Håkan Nord framför Vasahallen i Hedemora där den fjärde etappen i det omfattande renoveringsarbetet nu är avklarat.
Foto: Pär Sönnert

Vasahallen återinvigs efter renoveringarna

HEDEMORA Den fjärde etappen av Vasahallens omfattande renovering är avklarad. Den 8 februari öppnar hallen på nytt. – Luften och belysningen har blivit mycket bättre, säger Lars-Åke Östlin.

Under visningen av renoverade Vasahallen är det nästan lättare att peka på saker som inte har åtgärdats. Bland annat har innertaket i merparten av byggnaden bytts ut, liksom största delen av belysningen.
– Luften och belysningen har blivit mycket bättre. Arbetsmiljön har förbättrats väldigt mycket, säger Lars-Åke Östlin, fritidschef i Hedemora kommun.

Renoveringen har kostat omkring tio miljoner kronor. Största delen av pengarna har gått till saker som inte märks för gemene man, som ventilationen.
– Det är inget som syns. Vi har haft ett tillgänglighetstänk genom hela arbetet, för att kunna underlätta för de som har med funktionsvariationer, säger Niklas Arfs, teknisk chef inom Hedemora kommun.
Detta märks bland annat i simhallen där Håkan Nord, från Ek´s AB, har installerat en pelarsvängkran.
– Kranen underlättar för personer som sitter i rullstol att ta sig ner i vattnet, berättar han.,
– En genialisk lösning. Kranen är både höjbar, sänkbar och flyttbar. Det är spännande att se expertis inom ett speciellt område så här, berömmer Lars-Åke Östlin.

Under renoveringen upptäcktes en del överraskningar.
– När vi började ta ner en murad vägg så visade det sig att den delvis var bärande. Det började bågna och vi fick tänka om. Vi behövde ta ner väggen för att komma åt schakten och ledningarna där. Sedan murade vi upp väggen igen, med de gamla stenarna som återanvändes. Vi har försökt att väva ihop det gamla med det nya, säger Niklas Arfs.
– På vissa ställen var inte elen dokumenterad så när man ryckte i en kabel visste man inte om det skulle bli svart överallt, säger Håkan Nord.

Den murade väggen till höger i bild visade sig vara delvis bärande, vilket gjorde att man fick tänka till under renoveringen. Väggen var nämligen tvungen att muras ner, för att man skulle komma åt ledningar som fanns bakom den. Från vänster: Håkan Nord, Niklas Arfs och Lars-Åke Östlin

 

Trion visar runt i fläktrummet, där det är lättare att ta sig fram, samt i de nya förråden i anslutning till gymnastiksalen.
– Tidigare stod det grejor överallt här. Det har blivit mycket bättre ordning här och vi har även skapat förråd åt HASS, som tidigare hade sin utrustning nere i källaren, säger Niklas Arfs.
Duschutrymmena och basturna i herr- respektive damavdelningen har också fräschats upp ordentligt.
– Vi skulle bara byta bastubelysningen, men det var så fuktskadat att vi fick byta ut allt, berättar Håkan Nord.
– Vi har lagt klinker i stället för panel i basturna. Det har med hygienen att göra, det blir lättare att städa. Sedan har vi satt in stora fönsterrutor. Det är ett säkerhetstänk, så att personalen kan se om någon har svimmat av i bastun, säger Lars-Åke Östlin.

Den 8 februari återinvigs Vasahallen, efter renoveringarna.
– Det är många kunder som har tagit en paus med sin träning under renoveringen. Nu hoppas vi att de ska hitta tillbaka, säger Lars-Åke Östlin.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet (Hedemora/Säter) nr 6, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS