Calle vässar sina kunskaper


Foto:
Calle Svadling missade VM-finalen i timbersport med en poäng. Nu ska han ägna ett år åt att vässa sina kunskaper. – Min ambition är att vara en av de tolv som kan bli världsmästare nästa år.

Skogen har i generationer haft en huvudroll hemma hos familjen Svadling i Liholen, högt uppe på Bjursberget. Calle bestämde sig tidigt för att göra samma yrkesval som farfar Verner, pappa Sven-Erik och farbror Anders. Han utbildade sig till skogsmaskinförare på Älvdalens utbildningscentrum.
Där jobbade Hans-Ove Hansson, länge oomstridd etta bland utövare av timbersport i Sverige, som lockade Calle Svadling att pröva på sporten. Nu, åtta år senare, fick läromästaren se sig besegrad när Nordiska mästerskapen i augusti avgjordes i Göteborg.
I ärlighetens namn så måste möjligheterna att nästa mästare ska bli en Bjursing beskrivas som mikroskopiskt små. Sporten är ännu ung i Sverige. Nya Zeeland, Australien, USA och Kanada är att ses som stormakter i detta sammanhang.
De bästa där kan såga och hugga hem tillräckligt mycket prispengar för att kunna leva på sina förfinande kunskaper.
– I Nya Zeeland hålls mindre lokala tävlingar nästan varje helg. Där finns ett handikappsystem som gör det möjligt för vanliga hobbyhuggare att tävla mot de allra bästa. Där, och även i USA och Kanada, finns också serier med ganska stora prispengar.
Inför årets VM i Lillehammer så ägnade Calle Svadling en månad åt att se och lära av de bästa i Nya Zeeland. Han hann med att delta i tre lokala tävlingar.
– Publiken var ungefär lika stor som när två lag spelar fotboll i lägre serier här hemma.
I Nya Zeeland finns också en person som betytt väldigt mycket för Calles utveckling som utövare av timbersport. Faavae Sefo har förutom att dela med sig av sina kunskaper också förfinat de yxor och den såg som Calle använder.
– Utan de bästa verktygen är du chanslös, det är en materialsport vi håller på med, förklarar Calle.
Yxorna finns att köpa, men exceptionella kunskaper krävs för att få dem rakbladsvassa och ge dem de andra egenskaper som krävs för att bli vinnande redskap.
Calle förvarar sina yxor i en för ändamålet tillverkad låda. Den rymmer en rejäl samling där varje exemplar är en dyrgrip.
– En bra yxa kostar ungefär 7 000 kronor, avslöjar Calle.
Den såg som med handkraft snabbast möjligt ska kapa en 46 centimeter tjock tallstam är en annan dyrgrip att väl vårda. Den används i Calles favoritgren, singelbock, där han har det nordiska rekordet, 13.05 sekunder. De rakbladsvassa tänderna mäter kring sju centimeter.
Motorsågen som används i delmomentet Hot Saw måste beskrivas som ett monster. Den drivs av en vankelmotor som levererar väl så många hästkrafter som ryms under huven på en vanligen förekommande småbil. Vid fullt gaspådrag kan den dra kedjan i en hastighet som motsvarar 247 kilometer per timma. I händerna på de bästa så tar det bara en handfull sekunder att kapa tre tunna skivor ur en 46 centimeter tjock trädstam, i tävlingssammanhang vanligen sågad ur en poppel.
Ljudet den ger ifrån sig påminner mer om en racingmotorcykel än om en såg.
Calles satsar hårt på sin sport. Han har rest långt för att inhämta de kunskaper som krävs. Nya Zeeland, USA och Australien är de mest långväga utflykterna.
– Det har också blivit ganska många resor inom Europa, det krävs för att skaffa den erfarenhet av att tävla som krävs för att bli bättre.
Förberedelserna inför nästa VM i Liverpool inleddes redan dagarna efter hemkomsten från årets VM i Lillehammer med träningspass på ett gym i Falun. Tre sådana per vecka planeras för att vara fysiskt väl förberedd. Träningen med såg, yxa och motorsåg sköts i ett uthus på familjens gård i Liholen som anpassats för ändamålet.
Vardagen omfattar även ett heltidsarbete som skogsmaskinförare.
– Om det är möjligt så ska jag försöka vara ledig inför nästa säsong. Jag ska åtminstone försöka flirta lite med chefen som bestämmer hur det blir med det.
Listan över sponsorer är ännu mycket kort. Några av de viktigaste finns i grannskapet.
– Här hemikring händer det att jag slipper betala för asparna jag behöver då skogsägaren får reda på vad de ska användas till.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

VETLANDA. Antonio Lindbäck tystade alla tvivlare. Han körde hem flest poäng mot Vetlanda. Trots detta blev det förlust för Masarna i seriepremiären.
JÖNKÖPING. IK Brage är fortfarande obesegrade i Superettan efter 0-0 i bortamötet mot ex-allsvenska Jönköpings Södra IF. Borlängelaget ligger fyra i tabellen.
KNUTSTORP. Mindre direktör och mer racingförare. Det blev ett segerrecept för Daniel Haglöf i säsongpremiären i STCC. – Nu har jag hamnat där jag vill vara.