ANNONS

Äldre Säterbor har blivit uppringda av personer som utger sig sköta vaccineringar. Nu uppmanar kommunen invånarna att aldrig lämna ut sina personuppgifter. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang)
Foto: Veronica Rigtorp

Varnar för vaccinationsbedragare

Vaccinationsbedragare härjar också i Säters kommun. – Det är viktigt att aldrig lämna ut några personuppgifter, säger Marie Palm som är kommunikationschef i Säter.

I Säter kommun har nu samtliga personer som vill på särskilda boendet blivit vaccinerade med två sprutor. Ett fåtal har tackat nej.
Även de flesta personer som har hemsjukvård och insatser av hemtjänst har fått två doser – under förutsättning att de gett sitt samtycke.
– Vi har samarbetat med vårdcentralen och det har gått jättebra, säger Ann-Kristin Källström som är verksamhetschef inom hemtjänsten.
Vaccineringen av kommunens vårdpersonal har också påbörjats.
Men i takt med att allt fler ska vaccineras så har också det börjat utnyttjas av bedragare.
– Personer har ringt upp äldre och försökt få dem att lämna ut sitt bank-ID eller sina personuppgifter, berättar Säters kommunikationschef Marie Palm.
Har många har drabbats?
– Det är ett fåtal som jag känner till i Säter, men det kan ju vara fler.
Hur ska man veta att det är rätt person som ringer?
– Alla över 80 år kommer att få en brevkallelse eller bli uppringd av någon från regionen, men de ska inte kräva några personuppgifter.
Hur kan man undvika att bli lurad?
– Man ska aldrig lämna ut några personuppgifter och om man blivit utsatt ska man kontakta polisen, säger Marie Palm.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS