ANNONS

Innanför dörren håller energiknippet Viggo av rasen ungersk vizsla, sin matte Linlin Wang och husse Kai Yan sysselsatta. Det gör Viggo för övrigt hela timmen, trots långpromenad innan kursen.
Foto: Veronica Rigtorp

Varm inomhushall för valpiga adepter

LUDVIKA. Flera års pendlande till Fagersta är över. Nu hyr Susanne Lindfors hall för hundträning i Ludvika.

Hjälp med kostnaderna löser hon genom uthyrning till i första hand andra hundägare som vill träna inomhus vid dåligt väder.
I några år har Susanne åkt de nära tio milen tur och retur till Fagersta för att träna med sina hundar.
Med åtta till tio hundkurser per år har det blivit mycket utomhus jobb i regn, kyla och snö genom åren för Susanne Lindfors.

Nu har hon tröttnat och hyr sedan mitten av december gamla Folkes Persienn och Markis hall för ända målet.
– Jag är överlycklig att jag får stå inne och slipper åka långt. Det behöver inte gå med vinst, jag är glad om det går runt, förklara hon.

Fast egentligen är det bättre att träna utomhus för exempelvis sök- och inkallningsövningar förklarar hon och helst vill hon ha större lokal så agility redskapen kan stå framme.
Susanne Lindfors driver Susannes hundhjälp och har numera sina hundkurser i lokalen. Hon har även utökat med ett löpband för konditionsträning av hundar.
– Är det isigt kan de göra illa sig. Det är även skonsamt för leder och bra för äldre hundar, förklarar Susanne Lindfors.

Just den här kvällen är det både mörk och kallt ute. Den obarmhärtiga vinden tränger genom alla klädlager in till märg och ben. Just en sådan kväll som det hade varit lättare att slappa med hunden framför tv-apparaten än att gå på hundkurs.
I den upplysta och varma hallen är det valpkurs. En efter en kommer deltagarna med sin valpar, stora som små.

Sist kommer rottweilern (rotten) Jaxon med matte Pernilla och lillmatte Alice Andersson. Han tycker det är jätteläskigt och går mycket tveksamt in i lokalen med lite rest ragg. Till Jaxons försvar ska det sägas att det går mycket bättre ju längre tid han är i hallen. Innanför dörren håller energiknippet Viggo sin matte Linlin Wang och husse Kai Yan sysselsatta. Det gör Viggo för övrigt hela timmen, trots långpromenad innan kursen.
Susanne Lindfors guidar hundägarna genom kursen ibland med hjälp av hennes egen tiomånader gamla hund Avicii. Han är redan mycket duktig.
– Viktigast är att de har kul, påminner Susanne Lindfors.

Det är åtta i gruppen, vilket inte är optimalt, helst vill Susanne ha sex valpar i en grupp. Det är en blandad skara hundar, små och stora energiknippen av olika energinivåer, som en vacker dag är både lydiga och vuxna hundar.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika(Smedjebacken) vecka 06 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS