Log Max i Grangärde har nominerats som ett av årets exportföretag i Dalarna. Det är något som både vd:n Jon Mattsson (till vänster) och trotjänaren Ove Andersson är stolta över. “Att företaget blir känt ger oss en möjlighet att få hit personal”, säger vd:n som siktar på nyanställningar inom något år.
Foto: Karin Diffner

Världsledande Grangärdeföretag kan prisas på Stjärngalan

GRANGÄRDE z Log Max i Grangärde är en av världens största tillverkare av skördaraggregat. Nu har företaget chans att få ännu ett pris som bästa exportföretag. – Man blir stolt och det känns tryggt att företaget har så många marknader att sälja till, säger Ove Andersson som jobbat där i nästan 40 år.

Termometern visar den här dagen på minus 15 grader och flera av de anställda har mössa på sig i fabriken. När vd:n Jon Mattsson visar runt är det en av de anställda som på skoj föreslår att ingen ska behöva vistas utomhus.
– Ja, då får du väl köra in lastbilen här, skämtar vd:n tillbaka.

Log Max är ett av de företag som blivit nominerat som årets exportföretag i Dalarna till Stjärngalan. På fabriken i Grangärde tillverkar man avverkningsaggregat till skogs- och grävmaskiner. Det är den del som sitter längst fram på kranspetsen och används till gallring, slutavverkning och ibland även till avbarkning av stockar.
– Vi utvecklar två nya modeller per år, berättar Jon Mattsson medan han visar runt i fabriken.

Simon Boström har bara jobbat i företaget i fyra månader. “Det är kul för den här lilla bygden att ha ett så framgångsrikt företag”, säger han.

Under guidningen stöter vi på Simon Boström och Christer Sigfridsson som håller på att koppla in hydralslangar på en av de senaste modellerna. De berättar att den väger 1 330 kilo, kostar 600 000-700 000 kronor och ska exporteras till Ryssland.
– Det är en av våra största marknader, men vi skulle kunna öka mycket mer där när de kommer i kapp med infrastrukturen. Sydostasien tror vi också på i framtiden eftersom de mest har manuell avverkning nu, säger Jon Mattsson.

Han har bara varit vd i drygt ett år men började på företaget redan 2003 efter att ha gjort sitt examensarbete där. Då ägnade han sig åt styrsystemutveckling tillsammans med Ove Andersson. Ove är äldst i gården efter att till och med under 1960-talet ha gått i en del av fabriken som på den tiden inhyste Grangärde skola.
– Jag hann gå ett år i ett-tvåan i det här klassrummet, säger han och pekar in i nuvarande lunchrum.
– Men nu har jag jobbat här sedan 1982.
Hur har jobbet förändrats?
– Vi var bara fem anställda då som gjorde allt och nu är vi över 80 och alla är mer specialiserade. I början var det mycket mer pyssel med vanliga kablar och reläsystem. Nu är allt digitaliserat och det har blivit enklare.
Vad betyder det att bli nominerad som bästa exportföretag i Dalarna?
– Vi har fått ett exportpris förut – av kronprinsessan Victoria – och det är alltid trevligt. Man blir stolt och det känns tryggt att jobba åt ett företag som har sådan stabil grund. Och jag tror det är jätteviktigt för byn, säger Ove Andersson.

Det här aggregatet ska användas till att ta bort barken från eukalyptusträd som måste barkas av stående.

Vilket företag som slutligen kniper titeln årets exportföretag i Dalarna avslöjas den 27 januari på Stjärngalan i Borlänge. Oavsett vem det blir så vill Log Max fortsätta utvecklas. Från att nu sälja 500 aggregat per år siktar företaget på att öka försäljningen till 600 om några år.
– Vi har en rekordstor orderstock just nu, säger vd:n Jon Mattsson.
Företaget planerar att utöka lagren ytterligare i närområdet och på sikt även bygga nya förråd på tomten.
– Vi håller på att ändra om flödena internt för att öka produktionen och vi kommer också att behöva nyanställa, säger vd:n.
När och hur många kan det bli?
– Det kan jag inte säga i dag, men det ser bra ut.
Ser du inga orosmoln?
– Jo, man får ju komma ihåg att vi är inne i en högkonjunktur och sedan är ju covid en stor osäkerhetsfaktor som om smittan ökar kan slå på olika sätt, säger Jon Mattsson.

Fakta Log Max
Företaget bildades 1980 av Stig Linderholm från Grangärde.
1988 började man tillverka skördaraggregat till skogsmaskiner.
2012 köptes företaget upp av Komatsu Forest i Umeå, ett företag som bland annat gör själva maskinerna.
Företaget har stadigt vuxit sedan 2012 och tillverkar i år 500 aggregat, varav 80 procent exporteras utanför Norden.
Log Max största marknader är Kanada, USA, Ryssland och södra Brasilien där koncernen också har ett dotterbolag.
30 procent av det material som behövs för tillverkningen köps in lokalt inom en radie på tio mil varav det närmaste är aggregatramar från grannföretaget Lemont.
I Grangärde arbetar i dag 86 personer, varav de flesta bor i Grangärde eller Nyhammar. En hel del pendlar också in från Ludvika och Borlänge.
Förra året omsatte företaget 390 miljoner och räknar med att det blir lite mer i år.

Fotnot: Även Våffelbruket i Ludvika har nominerats, i kategorin årets varumärke, och Lars Lindblad, MVUS AB, i Smedjebacken i kategorin årets företagsledare.

 

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS