ANNONS

Säterbördige magikern Pontus Lindman, numera bosatt i Borlänge, ska göra världens farligase utbrytartrick den 19 juni. Han kommer att spännas fast i en tvångströja, drygt tio meter ovanför en iskall underjordisk sjö, med fem bensinbomber riktade mot sig. Platsen för tricket är Tuna Hästbergs Äventyrsgruva.

Världens farligaste utbrytartrick ska göras 80 meter under jord

BORLÄNGE/SÄTER 1915 gjorde utbrytarkungen Harry Houdini ett utbrytartrick där han tog sig ur en tvångströja, hängandes upp och ner – upphissad i en lyftkran. Drygt 100 år senare ska magikern Pontus Lindman göra om tricket som dock har kryddats med ett par ingredienser. Han kommer att spännas fast i en tvångströja, drygt tio meter ovanför en iskall underjordisk sjö, med fem bensinbomber riktade mot sig.

Säterbördige magikern Pontus Lindman, som numera bor i Borlänge, var våren 2019 med i tv-programmet “Britains got talent”, Storbritanniens motsvarighet till “Talang”. Där genomförde han ett korttrick, fastspänd med handbojor och instängd i en vattenfylld tank.

Han kallade det tricket för världens farligaste korttrick och nu är det dags för fortsättningen – världens farligaste utbrytartrick. Detta är en hyllning till Harry Houdinis trick. Platsen är Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg, utanför Borlänge, och tricket kommer att ske ovanför en underjordisk sjö, 80 meter under jord.
– Vi har jobbat heltid med tricket sedan i mars. Det började som en galen idé om att göra ett utbrytartrick ovanför en iskall sjö under jord. Vatten är mellan två och fyra grader varmt och jag kommer att vara fastspänd i en tvångströja, hängandes upp och ner drygt tio meter ovanför vattenytan, med fem kanoner med bensinbomber riktade mot mig, säger Pontus Lindman.

Den givna frågan till detta är densamma som många andra redan frågat Pontus, nämligen: Varför?
– Tja, när folk får höra om detta så frågar de om jag är knäpp. Jag tycker att man har det lite roligare om man är lite knäpp, säger Pontus Lindman.

Pontus Lindman visar upp hänganordningen som han kommer att spännas fast vid.

Aron Juhlin är pyrotekniker och även eventansvarig för Äventyrsgruvan. Han har noterat att själva stubinen blir en utmaning.
– Vi har noterat under träningen att brinntiden på stubinen varierar beroende på de yttre förhållandena i gruvan. Så det gäller att få till det. Helst hade man velat ha en dold stubin, men då ser ju inte publiken den så vi kör med öppen stubin, säger han.

– När Aron tänder stubinen så har jag drygt två minuter och mellan åtta och elva sekunder på mig att ta mig loss, innan det smäller. Då faller jag drygt tio meter ner i vattnet där ett par dykare väntar med en regulator som gör att de kan få ner mig under ytan tills det är säkert att vara ovanför vattenytan igen. Vi kör med krutstubin så det är skarpt läge och det gäller att vi utför tricket perfekt, berättar Pontus Lindman.

Dessutom får inte bensinen i bomberna på något vis kontaminera vattnet i sjön.
– Vattnet är drickbart och vi får absolut inte förorena det med bensinen. Därför måste bensinen brinna upp innan den når vattenytan. Det blir som ett rejält tomtebloss. Och det måste såklart även vara säkert för dykarna i vattnet, säger Aron Juhlin.

 

Här är tvångströjan som Pontus Lindman ska ta sig ur.

Tvångströjan som Pontus spänns fast i är i gammeldags stil. Bältena som hans ben är fastlåsta i fick specialbeställas från Los Angeles, efter en dramatisk händelse under träningen.
– De gamla bältena var i läder och efter 75, 80 timmars användning brast ett av dem under ett träningspass. Jag blev hängande i ett ben ovanför vattenytan men lyckades ta mig loss. Då började vi leta efter nya bälten och hittade en variant som används av stuntmän i USA. De här kan användas i extrema stunttrick, som att släpa en person efter en helikopter, säger Pontus.

Har du våtdräkt också?
– Det hade jag gärna velat, för det är iskallt i vattnet, men det blir för trångt under tvångströjan så jag får köra utan.

Hela tricket sker lördagen den 19 juni klockan 19.30 och direktsänds via nätet. Flera kameror kommer att riggas för att visa tricket, men publiken får inte vara på plats i gruvan, både av pandemi- och säkerhetsskäl.
– Delar av sändningen är förinspelad, men själva tricket görs live. Momentet där publiken hälsas välkommen är förinspelad så att vi kan fokusera på tricket. Biljetterna till streamen har släppts och försäljningen har rullat på bra, säger Pontus Lindman.
– Det är en bit att gå bort till scenen, så det är svårt att direktsända den promenaden så att det blir bra, säger Aron Juhlin.

Äventyrsgruvan har byggt en underjordisk scen och det är vid scenen som tricket ska ske.
– Vi hann precis inviga scenen, med en konsert där bland annat Loreen medverkade, innan coronan kom och vi fick stänga ner, säger Aron Juhlin.
– Det här tricket är ett sätt att säga till allmänheten att vi kulturarbetare fortfarande finns. Under pandemin har vi inte fått jobba som vi har velat. Det är så många som jobbar i det tysta och har spetskompetenser inom underhållning. Vi vill visa vad vi kan och att vi vill göra grejer inför publik. Och så har vi flera lokala företag som är med och möjliggör detta. Vi är så tacksamma över det, säger Pontus Lindman, som har fler farliga trick på gång.

– Jag har tre till inplanerade. Ett av dem kanske kan bli av till hösten. Men nu är det fokus på tricket här i Äventyrsgruvan. Det här tricket gör vi bara en enda gång, säger han.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna nr 25, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS